Trending

[VIDEO] Knpa Buat Anak Sy Mcm Ni’ Bapa Kes4I Pmpasan RM2.3 Juta Anak Masih Tergntung

KUALA LUMPUR – Pasangan suami isteri yang mempunyai seorang anak keIumpuhan sa.raf 0tak berpunca daripada kecu.aian hspital, meminta perhatian Perdana Menteri, Tan Sri Muhyiddin Yassin untuk menyelesaikan masaIah dihadapinya.

Fazli Suboh, bekas anggota Tentera Udara Diraja Malaysia (TUDM) berkata, beliau cuba menghubungi Muhyiddin termasuk mengvtuskan surat dua minggu lalu, untuk memaklumkan ke.s s4mannya terhadap Kementerian Kesihatan (KKM) dan Kerajaan Malaysia.

[VIDEO] Knpa Buat Anak Sy Mcm Ni’ Bapa Kes4I Pmpasan RM2.3 Juta Anak Masih Tergntung

Bagaimanapun, sehingga kini, beliau beIum menerima pmpasan itu sebabkan KKM dan Kerajaan Malaysia membawa ke.s tersebut di Mhkamah Ryuan dan ke$ tersebut tergntung sehingga sekarang.

“Saya sudah menang di peringkat Mhkamah Tinggi pada 14 Januari 2020 dengan jumlah pmpasan yang disebutkan oleh hakim sebanyak RM2.3 juta, yang mana haklm sebut pmpasan itu diberi hak sepenuhnya kepada saya dan isteri untuk menguruskan anak saya.

“Saya tldak pernah melantik mana-mana wakil untuk menguruskan duit ini. Jadi, saya tetap berpegang kepada keputusan Mhkamah Tinggi, namun apa yang terjadi, selepas itu, KKM dan Kerajaan Malaysia menghe.ret ke$ ini ke Mhkamah Ryuan.

“Saya tidak kisah, saya ikut u.ndang-u.ndang sebab itu hak mereka dan mana-mana pihak yang kaIah di mhkamah akan ke Mhkamah Ryuan, tapi bukanlah bila dibawa ke mhkamah ray.uan itu, ke$ ditvnda dan ditvnda,” katanya ketika ditemui di Ampang, di sini, hari ini.

Turut hadir pada perjumpaan itu, Presiden Pertubuhan Martabat Jalinan Mihibbah Malaysia (MJMM), Abdul Rani KuIup.

[VIDEO] Knpa Buat Anak Sy Mcm Ni’ Bapa Kes4I Pmpasan RM2.3 Juta Anak Masih Tergntung

Menurut Fazli yang merupakan bekas juruteknik TUDM, dia dan isteri, Umi Al-Khair Fatimah Idris mengharapkan pmpasan itu bagi mendapatkan rwatan terbaik untuk anaknya, Nur Damia Lutfiah, yang kini berusia 12 tahun.

“Pmpasan ini untuk kehidupan anak saya, untuk kehidupan jangka panjangnya yang tldak tahu apa kesudahannya. Tengok, tuIang belakangnya sudah bengk0k, tuIang pnggungnya dah keluar.

“Saya bapa, kalau saya tak peju.angkan nasib anak saya, siapa lagi nak buat? Mata saya, hati saya hari-hari melihat keadaannya.

“Saya minta Perdana Menteri beri perhatian serius terhadap kes ini. Kami dah cuba berhubung dengannya. Tolonglah Tan Sri. Undang-undang ini sudah sangat tidak adil kepada anak kami,” katanya.

[VIDEO] Knpa Buat Anak Sy Mcm Ni’ Bapa Kes4I Pmpasan RM2.3 Juta Anak Masih Tergntung

Fazli, selepas ta mat perkhidmatan dengan TUDM, bekerja sebagai juruteknik pesawat MAS, tetapi berhent1 kerana mahu menjaga dan memberi perhatian lebih kepada Nur Damia.

Umi Al-Khair Fatimah pula selepas 12 tahun berkhidmat dengan PoIis Diraja Malaysia (PDRM), turut berhentl kerja kerana hendak memberi sepenuh perhatian kepada anaknya yang terIantar.

Bagaimanapun, menurut Fazli, dia sedlh dan kece.wa kerana PDRM tldak memberi walau sedikit imbuhan pun kepada isterinya sebagai saguhati untuk meringankan b.eban mereka berdua yang sudah tldak lagi bekerja.

“Saya bekas anggota tentera, isteri bekas anggota poIis. Kami berdua pernah berkhidmat untuk negara. Kenapa kami dilayan macam ini. kenapa anak saya diperIakukan macam ini.

“Saya pula pernah mengharum nama Malaysia ketika dihantar dalam 0perasi mencari myat dan menyeIamat mngsa tsvnami di Acheh,” katanya.

Video:

 

Sumber: MalaysiaGazette

 

Apa Pendapat Anda? Dah Baca, Jangan Lupa Komen Dan Share Ya. Terima Kasih!

Jom Like Page Kami Juga Di Facebook Era Tv

Sumber  :  https://bartasangbad.site/

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *