Trending

Uji4n Saring4n Tak Bat4lkan Puasa, Tapi Ini Kes4n Pada Puasa Anda Jika Dis4hkan P0sitif C0vid-19

B4 Content

Memasuki bulan Ramadan yg barakah ini, pelbagai pers0alan yang b3rlegar di fikiran anda terutamanya buat masyarakat Muslim di Malaysia. Ya, perkara ini tidak din4fikan, mesti anda tertanya-tanya tent4ng uji4n saring4n C0vid-19 boleh memb4talkan puasa atau tid4k?

Melalui perk0ngsian daripada Kementerian Kesihatan Malaysia (KKM) menjel4skan bahawa uji4n saring4n C0vid-19 tidak memb4talkan puasa.

Paragraf 2

Ikuti penjelas4n daripada pihak KKM untuk lebih dif4hami.

Seperti mana yang kita tahu, saring4n C0vid-19 mempunyai dua jenis iaitu jenis saring4n Nas0pharyngeal iaitu alat swab dimasukkan ke dalam r0ngga hidung sehingga kawasan Nas0pharynx.

Jenis yang kedua pula iaitu Or0pharyngeal Swab di mana alat swab dimasukkan ke dalam mulut sehingga kawasan Or0pharynx, dibelakang anak tek4k bagi mengambil mvkus.

Hal ini telah dijel4skan oleh pihak KKM di mana kedua-dua jenis saring4n ini tidak memb4talkan puasa.

Neelofa Mohon Maaf Terbuka, Sekali Netizan Kait Dgn Sebab Fazura Trending

Bagi pes4kit yang dij4ngkiti w4bak C0vid-19 ini dih4ruskan untuk tid4k berpu4sa bagi mereka yang berada pada tahap 2 hingga 5. Namun diw4jibkan untuk mengg4ntikan puasa kembali.

Bagi pes4kit tahap 1, sekiranya tidak m4mpu melaksanakan ibadah puasa atau atas nasihat doktor, sekiranya lamb4t untuk s3mbuh dan memud4ratkan, dih4ruskan untuk tidak berpuasa tetapi w4jib untuk mengg4ntikannya.

Sumber: KKM,siakapkeli

Apa Pendapat Anda? Dah Baca, Jangan Lupa Komen, klik like dan share serta f0llow page kami untuk cerita menarik, viral dan semasa di hujung jari anda.

Jom Tekan Like Page Kami Di Bawah Artikel ni.

PERHATIAN: Pihak kami tidak akan bertanggungjawab langsung ke atas komen-komen yang diberikan oleh pembaca kami. Sila pastikan anda berfikir panjang terlebih dahulu sebelum menulis komen anda disini. Pihak kami juga tidak mampu untuk memantau kesemua komen yang ditulis disini. Segala komen adalah hak dan tanggungjawab anda.

Sementara itu, anda boleh baca juga kisah-kisah lain yang menarik dan menghiburkan di bawah ini yang dikongsikan seperti berikut:

 

5 thoughts on “Uji4n Saring4n Tak Bat4lkan Puasa, Tapi Ini Kes4n Pada Puasa Anda Jika Dis4hkan P0sitif C0vid-19”

  1. Pingback: laugoarmstore.com
  2. Pingback: payday loan

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *