Trending

Ini Tindakkan yg Akan Diambil Oleh Naib Canselor UiTM kepada Prof yg Hiina B40

B4 Content

Disebabkan mulut, badan binasa. Peribahasa tersebut sangat sesuai dengan kejadian yang berlaku terhadap satu video tular melibatkan seorang pensyarah wanita yang dengan lantang memarahi pelajarnya ketika berada di dalam kelas online.

Paragraf 2

“Dia adalah pensyarah kontrak di UiTM cawangan Seri Iskandar, Perak dan mengajar di Fakulti Seni Bina, Perancangan dan Ukur (FSPU).”

“Saya difahamkan insiden berkenaan berlaku pada semester lalu bagaimanapun ia baru ditularkan semalam. Isu ini mesti ada perancangan kenapa ia baru dimuatnaik semalam.”

“Bagaimanapun, tindakan akan diambil dan untuk pelajar itu, kita sudah mengesan dan memberikan peralatan yang diperlukan (komputer riba),” katanya.

Pensyarah hin pelajar tiada komputer

Walau bagaimanapun, Dr Roziah sempat mengulas serba sedikit berkenaan pensyarah wanita itu dengan menyifatkan beliau sebagai seorang tenaga pengajar yang bagus namun sedikit kesilapannya adalah memarahi pelajar tersebut.

Tambahnya, tindakan akan segera diambil namun tidak dapat dijelaskan secara terperinci kerana beliau adalah seorang pensyarah kontrak dan perlu melewati laluan tertentu sebelum diambil tindakan.

Dalam pada itu Dr Roziah juga ada mengatakan yang beliau mahukan yang terbaik untuk pelajar serta stafnya dan berharap semua pihak bertimbang rasa terhadap segala bentuk tindakan yang ingin dilakukan.

“Tindakan akan diambil tetapi saya tidak boleh jelaskan di sini. Dia adalah pensyarah kontrak dan ada laluan sebelum tindakan diambil.”

“Semua pensyarah UiTM mahukan yang terbaik untuk pelajar-pelajar mereka dan saya harap orang ramai dapat bertimbang rasa terhadap staf dan pelajar saya,” terangnya.

Pensyarah hin pelajar tiada komputer

Terdahulu, video seorang pensyarah wanita menghina pelajarnya serta golongan B40 telah mengundang amarah netizen kerana merasakan apa yang diucapkan sangat keterlaluan.

Hal ini susulan pengakuan pelajar lelaki berkenaan yang mengatakan dia tidak mempunyai komputer dan hanya mengikuti kelas online menerusi telefon bimbit.

Lebih menyedihkan, dia diminta untuk menyuruh kakaknya menggadai gelang emas bagi membelikannya komputer supaya dapat mengikuti kelas pensyarah tersebut pada masa akan datang.

Sumber: Harian Metro (Norzamira Che Noh), Facebook Jabatan Netizen Negara Channel

1 thought on “Ini Tindakkan yg Akan Diambil Oleh Naib Canselor UiTM kepada Prof yg Hiina B40”

  1. Pingback: 1vengeful

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *