Trending

Pendakwah terkenal dipanggil bantu siasatan gangguan s3ksual?

SEORANG pendakwah terkenal dipercayai akan dipanggil untuk memberi keterangan bagi membantu siasatan melibatkan kes gangguan s3ksual.
Sumber memberitahu, pendakwah terkenal itu akan dipanggil ke Ibu Pejabat Polis Bukit Aman esok untuk diambil keterangan.

Difahamkan, pendakwah berusia lingkungan 30-an itu dipanggil untuk merakam percakapan tetapi tidak dapat dipastikan sama ada akan hadir atau tidak.

“Polis telah memanggil pendakwah itu tetapi tidak pasti sama ada dia akan hadir ke Bukit Aman atau tidak.

“Siasatan dijalankan oleh Bahagian Siasatan Jen.ayah S3ksual, Wanita dan Kanak-Kanak (D11), Jabatan Siasatan Je.nayah Bukit Aman,” katanya.

Dakwah

Daripada Wikipedia, ensiklopedia bebas.

Dakwah biasanya bererti mengajak kepada Islam. Bahasa Arab دعوة dakwah bermakna secara harfiah “menyeru” atau “mengajak”, dijadikan participle aktif suatu verb bermakna secara pelbagai “memanggil, menjemput” (yang akar trikonsonantal adalah د ع و). Seorang umat Islam yang mengamalkan dakwah, sama ada seorang pekerja agama atau dalam suatu usaha masyarakat sukarelawan, digelar suatu da’i, jamak du’at. Seorang da’i menjemput orang untuk memahami Islam melalui proses dialog, dan dapat dikategorikan dalam sesetengah kes sebagai persamaan agama dengan suatu mubaligh.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *