Trending

Mula² Tengok, Memang Dia Rasa Pelik, Tapi Mengejutkan Bila Isteri Sendiri Belikan Kurma

B4 Content

Malaysia cukup dikenali dengan kepelbagaian kaum serta budaya yang menjadi kebanggaan serta kekuatan rakyatnya untuk sentiasa bersatu padu dalam suasana aman harmoni.

Selain itu, sifat hormat menghormati terhadap kepercayaan agama satu sama lain juga boleh mengeratkan hubungan sesama insan.

Paragraf 2

Begitulah seperti kisah seorang wartawan TV3 bernama Kumaran Rajamoney yang tidak pernah melepaskan peluang untuk berpuasa di bulan Ramadan sejak 20 tahun lalu ini.

“Tiba bulan puasa, majikan saya itu menyediakan juadah berbuka pula kepada kakitangan yang rata-ratanya Melayu. Bermula dari situ saya mula belajar dan berjaya puasa selama seminggu.” ujarnya.

Cuba tingkatkan hari berpuasa setiap tahun

Namun akhirnya dia fhm apa yang saya buat

Sejak hari itu, Kumaran berusaha untuk meningkatkan jumlah hari berpuasa sehinggalah berjaya berpuasa penuh sewaktu zaman bujang dari tahun 2005 hingga 2008.

Berkongsi pengalamannya berpuasa, waktu itu dia tinggal bersama rakan serumah berbangsa Melayu.

Setiap Ramadan, mereka akan mengejutnya untuk sahur dan mengajaknya berbuka bersama-sama.

“Kini apabila sudah berkerjaya dan berkeluarga, kadang-kadang saya terpaksa ponteng puasa kerana terdapat kenduri saudara-mara dan sebagainya.

Tetapi jika tiada aral, saya tetap akan berpuasa dan tahun lalu, saya berpuasa selama 28 hari.” katanya lagi.

Ibu terima baik hasrat menunaikan puasa

Namun akhirnya dia fhm apa yang saya buat

Tambah ayah kepada seorang cahaya mata perempuan itu, ibunya juga pernah berpuasa di bulan Ramadan sewaktu bekerja di sebuah kilang dahulu.

Malah, ibunya tidak pernah menghalang tindakannya kerana wanita itu juga kerap berpuasa mengikut tuntutan agama mereka.

“Cuma isteri, S. Kanjana, 36, yang merasa pelik ketika kami mula-mula berkahwin pada 2014 dulu. Namun akhirnya, dia faham akan apa yang saya lakukan malah turut membeli kurma untuk saya berbuka puasa.” luahnya bangga.

Namun akhirnya dia fhm apa yang saya buat

Kumaran juga mendedahkan pernah diminta oleh individu tertentu untuk membantu membelikan makanan buat mereka yang tidak berpuasa.

Namun dia menolak permintaan tersebut kerana disifatkan sebagai tidak manis untuk dilakukan.

Sumber : Getaran (Rafisqi Radhi), Instagram Kumaran Rajamoney

Apa Pendapat Anda? Dah Baca, Jangan Lupa Komen Dan Share Ya. Terima Kasih

5 thoughts on “Mula² Tengok, Memang Dia Rasa Pelik, Tapi Mengejutkan Bila Isteri Sendiri Belikan Kurma”

  1. If you work hard each day, fashion may not be something you pay much attention to. But, other people notice what you’re wearing, even if you don’t. That’s why it’s important that you pay attention to yourself and what you are wearing before you even leave your home. Do you know what you should wear? Continue reading to find great tips to help increase your fashion know-how.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *