Trending

“Jika Iauk BABl, sy akan berpuasa” Ringgo Fotograf Akhirnya Bongkar Kenapa Dia Dipnjara Venezuela

B4 Content

“Jika Iauk BABl, sy akan berpuasa” Ringgo Fotograf Akhirnya Bongkar Kenapa Dia Dipnjara Venezuela

“Tujuan saya ke VenezueIa adalah untuk melancong semata-mata..”

Paragraf 2

Demikian penjelasan Sham Ahmad atau Ringgo, 55, yang membongkar punca dan cerita sebenar yang berlaku.

Ia sehingga menyebabkannya terpaksa mer1ngkuk di pnjara El-Rodeo II, VenezueIa selama tiga tahun dan lima tahun parol.

“Jika Iauk BABl, sy akan berpuasa” Ringgo Fotograf Akhirnya Bongkar Kenapa Dia Dipnjara Venezuela “Jika Iauk BABl, sy akan berpuasa” Ringgo Fotograf Akhirnya Bongkar Kenapa Dia Dipnjara Venezuela “Jika Iauk BABl, sy akan berpuasa” Ringgo Fotograf Akhirnya Bongkar Kenapa Dia Dipnjara Venezuela

Oleh kerana terlalu percayakan individu yang baru dikenali, Ringgo yang juga anggota kumpulan Fotograf  telah menerima pa.dah apabila diprdaya oleh seorang lelaki.

Menurut Ringgo, lelaki terbabit merupakan kenalan baharunya apabila diminta membawa sebuah beg dari VenezueIa ke Sepanyol ketika dia ingin pulang ke sana.

“Jika Iauk BABl, sy akan berpuasa” Ringgo Fotograf Akhirnya Bongkar Kenapa Dia Dipnjara Venezuela “Jika Iauk BABl, sy akan berpuasa” Ringgo Fotograf Akhirnya Bongkar Kenapa Dia Dipnjara Venezuela “Jika Iauk BABl, sy akan berpuasa” Ringgo Fotograf Akhirnya Bongkar Kenapa Dia Dipnjara Venezuela “Jika Iauk BABl, sy akan berpuasa” Ringgo Fotograf Akhirnya Bongkar Kenapa Dia Dipnjara Venezuela “Jika Iauk BABl, sy akan berpuasa” Ringgo Fotograf Akhirnya Bongkar Kenapa Dia Dipnjara Venezuela “Jika Iauk BABl, sy akan berpuasa” Ringgo Fotograf Akhirnya Bongkar Kenapa Dia Dipnjara Venezuela “Jika Iauk BABl, sy akan berpuasa” Ringgo Fotograf Akhirnya Bongkar Kenapa Dia Dipnjara Venezuela “Jika Iauk BABl, sy akan berpuasa” Ringgo Fotograf Akhirnya Bongkar Kenapa Dia Dipnjara Venezuela

Dan ketika itulah bermulanya episod maI.ang buat dirinya apabila individu yang baru dikenali meminta pertolongan membawa sebuah beg kepunyaannya ke Sepanyol.

“Jika Iauk BABl, sy akan berpuasa” Ringgo Fotograf Akhirnya Bongkar Kenapa Dia Dipnjara Venezuela

” Ketika mendaftar masuk di lapangan terbang VenezueIa untuk menuju ke Sepanyol, saya ditah.an anggota keselamatan di sana. Mereka ini unit khas na.rk0tik VenezueIa.

Kantoi 1kg koka1n dalam beg

Beg saya diperiksa, lalu terjumpalah ko.ka1n seberat hmpir satu kg yang disorokkan di bahagian bawah pelapik beg.

“Jika Iauk BABl, sy akan berpuasa” Ringgo Fotograf Akhirnya Bongkar Kenapa Dia Dipnjara Venezuela “Jika Iauk BABl, sy akan berpuasa” Ringgo Fotograf Akhirnya Bongkar Kenapa Dia Dipnjara Venezuela “Jika Iauk BABl, sy akan berpuasa” Ringgo Fotograf Akhirnya Bongkar Kenapa Dia Dipnjara Venezuela “Jika Iauk BABl, sy akan berpuasa” Ringgo Fotograf Akhirnya Bongkar Kenapa Dia Dipnjara Venezuela “Jika Iauk BABl, sy akan berpuasa” Ringgo Fotograf Akhirnya Bongkar Kenapa Dia Dipnjara Venezuela “Jika Iauk BABl, sy akan berpuasa” Ringgo Fotograf Akhirnya Bongkar Kenapa Dia Dipnjara Venezuela “Jika Iauk BABl, sy akan berpuasa” Ringgo Fotograf Akhirnya Bongkar Kenapa Dia Dipnjara Venezuela “Jika Iauk BABl, sy akan berpuasa” Ringgo Fotograf Akhirnya Bongkar Kenapa Dia Dipnjara Venezuela “Jika Iauk BABl, sy akan berpuasa” Ringgo Fotograf Akhirnya Bongkar Kenapa Dia Dipnjara Venezuela “Jika Iauk BABl, sy akan berpuasa” Ringgo Fotograf Akhirnya Bongkar Kenapa Dia Dipnjara Venezuela

” Saya akhirnya ditahan di lokap balai polis. Lokapnya seperti dorm besar yang boleh memuatkan hampir 20 orang pesaIah.

Saya ditempatkan bersama sekumpulan pesaIah dari pelbagai negara seperti Amerika dan Estonia,” jelasnya.

Semuanya boleh dikatakan ‘kantoi ‘pasal d4dah juga, katanya.

” Kami saling menghormati, maklumlah sama-sama orang asing. Tapi polis di sana seringkali meminta wang daripada kami dan mengugvt jika tak bayar, kami akan diletakkan di dorm yang lebih tervk,” dakwanya.

Ringgo memberitahu, hampir setiap minggu dia diminta menyerahkan wang, namun dia tetap bertegas mengatakan tiada wang untuk diberikan.

Sehinggalah akhirnya dia dipindahkan ke pnjara El-Rodeo II setelah hampir dua bulan meringkuk di situ.

Bermulalah episodnya melangkah ke pnjara yang cukup terkenal di VenezueIa. Memandangkan dia adalah penghuni baharu, maka dia sama sekali tidak layak untuk mendapat sel sendiri.

Jadi dia hanya tidur di ‘hallaway’ yang merupakan laluan terbuka di hadapan sel bersama bnduan-bnduan baharu.

Terpaksa makan daging kuda

Hampir dua minggu selepas itu, katanya, barulah dia dimasukkan ke sel oleh salah seorang bnduan senior di situ.

” Sementara menunggu panggilan perbicaraan saya kuatkan semangat. Makan minum di pnjara memang cukup az4b.

” Saya hanya makan sardin yang dibekalkan pihak kedutaan, tapi bila habis saya terpaksa ambil langkah darurat.

” Daging kuda pun saya makan, namun kalau menu pada hari itu adalah daging b4bi, saya akan berpuasa. Sarapan pula hanya roti dan telur.”

” Dalam pnjara, ada tiga bangunan yang menempatkan bnduan. Bangunan saya adalah bnduan kategori biasa yang tidak terlalu jah.at dan gan4s.

” Bangunan kedua bnduan gred B yang boleh dikatakan gan4s dan jah.at, tapi bangunan ketiga adalah bnduan gred A yang paling gan4s sekali.

” Di situlah tempatnya ketua maf1a, gngster dan penjnayah-penjnayah k3jam.

” Kami dijaga oleh bnduan yang digelar ‘Luzero’. mereka ini ibarat pengawal kami. Semuanya ada 20 orang.

” Mereka ini dilantik oleh ketua-ketua maf1a yang ada di situ. Luzero menyelesaikan setiap msaIah yang dihadapi oleh bnduan di situ,” katanya.

Hobi utama bnduan di pnjara adalah bergduh kerana itu sudah seperti hiburan buat mereka namun ia tidak berlarutan. Biasanya selepas berlaku pergduhan mereka akan berbaik semula.

Dihormati kerana bakat bermain alat muzik

Bnduan di sana memanggilnya dengan nama El-Chino yang bermaksud orang Cina. Bagi mereka orang Asia itu adalah orang Cina.

Menurut Ringgo, dia amat dihormati memandangkan bakatnya yang boleh bermain alat muzik dan melukis.

Wang juga tiada msaIah buatnya kerana dia mendapat bantuan kewangan daripada keluarga di Malaysia melalui duit royaltinya.

Di pnjara dengan nilai RM500 boleh bertahan selama tiga bulan dan dia juga mampu mengupah bnduan-bnduan di situ membasuh pakaiannya.

Keluarga bnduan juga dibenarkan datang melawat seminggu tiga kali iaitu Rabu, Sabtu dan Ahad. Setiap kali hari lawatan mereka bersama-sama bergotong royong mengemas dan mencantkikan sel.

Ketika inilah Luzero akan mengutip wang daripada setiap bnduan untuk membeli perhiasan dan kelengkapan untuk mencantikkan sel.

” Kami pasang belon, mengecat dan bersihkan setiap sel kerana kami perlu tunjukkan kepada pelawat yang datang di mana bnduan di sini bukanlah tinggal dalam keadaan tidak terurus dan menyedihkan,” katanya.

Sebulan sekali pula, kata Ringgo, para isteri dibenarkan untuk berjumpa suami dan melakukan hbngan int1m.

Ketika itulah biasanya mereka yang solo ini menyump4h seranah kerana terpaksa tidur di luar!

” Hampir tiga tahun berada di sana, salah seorang bnduan yang merupakan kenalan saya telah memperkenalkan saya dengan ahli keluarganya.

” Dia memberitahu saya agar menerima mereka sebagai keluarga angkat kerana itulah salah satu cara supaya saya boleh bebas dari pnjara tersebut.

Ini kerana untuk memohon paroI seseorang bnduan luar perlu mempunyai keluarga angkat di VenezueIa selain mempunyai pekerjaan dan tempat tinggal.” jelasnya.

Dibebaskan dan diiringi dengan lagu Hotel California

Ringgo bersetuju dengan tawaran tersebut dan ketika namanya berada dalam senarai untuk hadir ke mahkamah dia telah bersedia.

Akhirnya permohonannya untuk mendapatkan paroI berjaya.

Ketika ingin meninggalkan pnjara rakan-rakan semuanya menyanyikan lagu Hotel California sebagai tanda selamat jalan kepadanya.

Katanya, itulah lagu yang sering dimainkan bersama mereka ketika berada di sana.

Menurutnya lagi, perasaan sedih itu tetap ada apatah lagi setelah hampir tiga tahun hidup bersama mereka. Setelah keluar Ringgo tinggal di hostel yang disediakan oleh kerajaan VenezueIa.

Dia mula membina kehidupan baharu dengan melukis, menjual lukisan serta bekerja sebagai penghantar barang untuk kedai-kedai runcit kepunyaan Arab di sana.

Selepas tiga tahun akhirnya dia mendapat tawaran bekerja sebagai pembantu peribadi kepada seorang ahli perniagaan Pakistan yang terkenal di sana.

Kali ini tugasnya banyak menguruskan hal-hal berkaitan peruncitan dan pemasaran produk.

Kata Ringgo, lima tahun untuk menghabiskan tempoh paroI itu adalah satu tekanan buat dirinya.

Walaupun sudah bebas dari pnjara, namun hatinya pula meronta-ronta ingin pulang ke tanah air.

Namun dia tetap sabar dan bertahan kerana sebulan sekali dia terpaksa pergi ke mahkamah untuk melapor diri.

Jika tidak berbuat demikian, jelasnya, dia akan dihumban semula ke pnjara.

” Setahun lagi sebelum tempoh paroI berakhir, saya mendapat berita tentang kem4tian ayah di Kuala Lumpur.

Waktu itu saya memang down sebab tidak dapat menatap wajahnya di saat-saat akhir.

” Saya memang ralat sangat, apatah lagi bila terkenangkan tempoh bebas saya hanya setahun sahaja lagi.

” Namun saya kuatkan semangat dan percaya pada takdir qada dan qadar. Walaupun sedih namun saya tetap reda atas pemergiannya,” katanya menutup perbualan.

Sumber:utusan

Kredit kepada penulis:Roshihan Annuar Bin Yub