Keluarga

Jarang Main Futsal Siang, Beria² Suami Kata Hamid Ajak, Rupanya Hamidah Jiran Sebelah

B4 Content

Assalamualaikum semua pembaca. Maaf, confession aku agak panjang sebab rasa nak luahkan segalanya di sini sebelum nak buka lembaran baru dalam hidup kami.

Kami psangan yang bahagia. Luaran, dalaman. Maksudnya, bukan pura-pura bahagia ye.

Paragraf 2

Salah faham sikit tu ada, tapi tak sampai tahap kr0nik hinggalah satu hari muncul HH dalam hidup kami.

Semua jadi secara tak tersangka sebab aku tak pernah fikir yang jiran kami akan jadi orang ketiga dalam rumahtangga kami. Ye, jiran okay, jiran.

Dan terjadi di saat hubungan kami suami isteri memang okay sangat-sangat, tak ada masalah apa pun.

Kantoi pun bila aku check bil telefon suami, (walhal selama ni aku tak pernah check pun, betapa ALLAH nak tunjuk) dan aku jumpa nombor HH.

Rupanya, setiap petang suami aku akan call HH lepas dia main futsal.

Kalau weekend pulak, call setiap pagi lepas jogging.

Aku yang solehah sangat ni pun mengiyakan tanpa banyak tanya walaupun sebenarnya aku tak gemar suami aku aktif sangat main futsal sebab aku wanita bekerja.

Penat jugak urus rumah sorang-sorang dengan anak lagi setiap hari. Rasa macam bodoh kejap.

Yang lebih menyedihkan adalah mereka siap dating tepi pantai lagi seminggu sekali selama sebulan, sedang aku struggle kat rumah mengemas, siapkan anak, siapkan kerja pejabat yang tak siap.

Keluar lepas Asar balik dekat nak Isya’. Cakap pergi main futsal, tapi rupanya pergi jumpa HH. Dan aku pun percaya. Lagi sekali bodoh.

Bila kantoi, dengan masih terkejut beruk sebab dengan jiran sendiri, aku pun jumpa HH nak bincang hati ke hati.

Yang lagi terkejut beruk, HH pakai tudung labuh, pakai handsocks, stokin bagai tau.

Macam tak percaya pulak. Aku tanya, memang nak kahwin dengan suami aku ke, nak bermadu ke.

Dia kata, kalau dah jodoh, nak buat macam mana. Amboi, jawapan artis mslimah sangat kan.

Sumpah rasa nak pijak muka dia. Tapi masa jumpa HH, aku tak menangis pun. Siap aku boleh pluk dia sebelum balik. Entah mana dapat kekuatan.

Aku tanya dia, kenapa masih layan walaupun dah tahu status suami aku?

Kenapa ikut pergi tepi pantai? Sumpah, aku tak salahkan HH 100% sebab aku tahu it takes two to tango. Mesti sama-sama gatal miang.

HH balas, dia pun tak tahu kenapa jadi macam tu. Dia pun tak percaya yang dia boleh jadi orang ketiga.

Erm.. korang rasa apa, dengar jawapan dia? Yang tak tahan tu HH cakap, dia & suami aku keluar, duduk & berbual-bual jek, bukan buat apa-apa tak baik.

Ya Tuhan.. keluar dengan suami orang tu perbuatan baik ke? Hahaha.. mudah betul penunggang agama mensucikan perbuatan mereka. Mendidih jek aku dengar.

Bila aku tanya suami (depan HH sebab aku nak dia dengar sendiri dari mulut suami), suami kata dia tak nak kahwin pun dengan HH sebab dia tak nak duakan aku dan sayang anak kami.

Suami cakap dia tak sengaja, tergelincir, terjatuh kasihan sebab HH selalu cerita pasal kisah cinta sedih dia.

Umur HH 36, tapi masih bujang, suami aku 32. Oh, lupa nak bagitahu, suami aku dan HH pernah ada urusan bersama walaupun lain syarikat, so ada contact number masing-masing.

Tu yang boleh tukar-tukar cerita sampai berputik kasih sayang tu kononnya.

Pertemuan kami pun tamat dengan keputusan– mereka putus.

HH janji dengan nama ALLAH yang dia takkan ganggu suami aku lagi & akan buat-buat tak kenal walaupun berjumpa dalam urusan atau majlis syarikat.

Baiklah, aku pegang janji dia sebab dengan imej mslimah yang dia bawak. Tapi selang dua hari, tiba-tiba aku dapat mesej dari HH.

HH mintak izin untuk jumpa suami aku untuk kali terakhir weh Hahahaha.. aku tak tahu nak gelak ke nak nangis.

Siap nak aku ada sekali. Jumpa kat taman dekat dengan rumah kami.

Dia nak aku jadi saksi pertemuan terakhir Romeo & Juliet cinta tak kesampaian ke macam mana?

Nak pitam rasa. Aku pun apa lagi, aku sekolahkan HH dengan ayat berlapik. Memang aku tak bagi jumpalah ceritanya.

Ingatkan habis cerita, rupanya HH meroyan kat FB dan IG. Post lagu-lagu jiwang, tulis ayat-ayat putus cinta, siap buat puisi untuk suami aku weh.

Tak boleh blah, siap counting days dah berapa hari putus, tak dapat jumpa suami aku, post kat IG story.

Hahahahaha.. buruk rupa betul orang tua bercinta ni tau. Muntah hijau aku.

So aku sound direct ke HH, aku tanya masih tak boleh lupa ke? Sebab aku risaulah kot dia meroyan cari suami aku balik. Tapi HH cakap, dia dah boleh lupa.

Aku kata, kalau dah boleh lupa, stop lah meroyan dalam FB & IG macam perempuan kurang kasih sayang.

Suami orang kot, dok sibuk gila nak buat apa. Aku bagi sedas dua, tarbiah sikit.

Dia ingat aku tudung bidang 45 ni tak boleh tarbiah perempuan tudung bidang 60 ke. Cet.

Sejak tu, aku pilih untuk tak lagi fikir dan ambil tahu pasal HH. Cuma kalau keluar rumah, nampak kereta & rumah dia tu, rasa tersksa jugak jiwa raga.

Tapi takkan nak pindah rumah semata-mata? Rumah dahlah mahal sekarang. Sabar banyak-banyak jek lah.

Aku share sini untuk pengajaran bersama :

Suami

1. Kalau dah ada isteri tu, tolonglah tak payah nak baik sangat dengar cerita manusia berlainan jantina ni.

Aku percaya, lelaki & perempuan tak mungkin boleh jadi kawan baik. Salah sorang mesti akan ada feeling.

Kalau dua-dua ada feeling, lagilah haru. Baik kau balik rumah, kau dengar luahan & cerita isteri kau, dapat jugak menambah pahala. Jangan ambil kesempatan atas kebaikan isteri.

Tak baik tau aniaya perempuan yang dah lahirkan anak kau. Isteri dah bertoleransi kau bersosial dengan kawan-kawan, jangan salah guna.

2. Janganlah mainkan perasaan anak dara orang. Sebenarnya saja suka-suka jek nak cuba try test.

Macam suami aku, dia cakap saja jek try chat. Nak test market. Tak sangka pulak HH membalas sampai jatuh cinta.

Sebagai perempuan, aku marah sangat. Kalau dah sampai HH tu meroyan, dah memang sayang sangatlah.

Siap bagitahu mak dia. Siap sanggup bermadu, walhal suami aku tak niat pun nak buat isteri.

Ingat ye, nanti kau ada anak perempuan, suka ke orang buat anak kau macam tu?

Isteri

1. Ada orang cakap, jangan check phone suami supaya tak skit hati.

Berdasarkan pengalaman aku, ada pro & kon. Aku check jugak phone suami aku, tapi biasalah lelaki, pandai.

Dia dah buang segala conversation, call log segala. Memang clean & clear. Tapi kalau ALLAH nak tunjuk, bila-bila masa jek. Doalah banyak-banyak.

Tunjukkan keprihatinan anda. At least, suami ada jugak rasa fikir banyak kali sebelum nak buat pelik-pelik.

2. Jangan stress sangat nak jadi yang terbaik. Macam aku, semua benda aku buat sebab nak jadi solehah terbaik.

Makan suami pun aku cedok berhidang segala tau. Tinggal tak suap ke mulut dia jek.

Baju semua aku basuh, sidai, lipat, gosok. Cebok berak anak pun dia tak pernah sebab dia kata nak muntah bau busuk.

Hahaha.. tapi kena cvrang jugak.

Bukanlah maksud aku kita abaikan tanggungjawab, cuma jangan paksa diri melampau sampai boleh makan diri sendiri.

Bahagi tugas sama-sama supaya ada rasa tanggungjawab.

Suami & isteri

1. Selalulah bincang hati ke hati bersama. Bagitahu apa yang kurang, apa tak puas hati.

Lelaki ni suka simpan. Bila ada orang luar sudi mendengar, mulalah jadi cerita lain. Yang perempuan pulak suka buruk sangka & overthinking.

Kongsilah cerita setiap hari untuk lepaskan rasa dalam hati supaya tak terbeban, tapi jangan jadi medan memburukkan pasngan pulak.

Lebih kepada muhasabah diri bersama untuk jadi lebih baik.

2. Solat berjemaah dan di awal waktu adalah kunci bahagia rumahtangga. Itu yang kami suami isteri lalai lepas ada anak.

Sibuk kejarkan anak, sampai solat jemaah entah ke mana.

Bila salam c1um dahi lepas solat tu, rasa syahdu, rasa sayang makin mendalam, harapnya dapat tutup hati masing-masing dari kecvrangan.

Dapat jauhkan hati dari rasa tak cukup, sunyi & perasaan negatif yang menjurus kepada cuurang.

Aku pun masih mencari kekuatan untuk melupakan. Ye, aku maafkan suami & HH, tapi tak mungkin sesekali aku lupakan.

Jiran pulak tu, lagilah susah nak lupa weh. Hahaha.. korang, doakan aku ye.

Aku tahu banyak lagi k3s cur4ng yang lagi teruk, aku patut bersyukur sebab ALLAH tunjukkan segalanya sebelum jadi semakin melarat.

Sebab tu, jangan sesekali lupa ALLAH. Jaga hubungan dengan DIA, DIA akan jaga kita. InsyaALLAH.

Part II: Ini da banyak kali saya dan suami bergaduh pasal orang ketiga. Ianya kerani bekas satu tempat keje dia suami.

Setiap kali kantoi kami akan bergaduh sampai bertumbuk.

Malam ramadhan ni saya tak puas hati pasal si pempuan tu kol no saya tanya laki saya siap sebut cakap je awek dia dan suami saya angkat kol dia tutup dia cakap jangan layan perempuan gila ni.

Saya syak sampai ke hari ni suami saya masih layan dia. Dulu da pernah janji nak tinggalkan dia. Saya tak ade bukti kukuh.

Dah lah ade simpan gambar mereka duduk kedai makan berdua lepas malam kami bergaduh dia dapat pelampang.

Dulu saya ade nampak suami saya dapat wssp gambar kemaluan perempuan tu tapi saya tak ade bukti lagi disebabkan lepas bergaduh suami rampas hpnye.

Mlm ramadhan tadi saya bergaduh saya panggil jiran untuk jadi saksi saya nak suami saya lepaskan saya. Tak sengaja jiran saya nampak kami bertumbuk.

Jiran saya tak nak masuk campur tolong pon taknak. Saya macam nak mti badan bisa2 smpai ke ari ni. Saya minta pendapat ye.

Macam ne nak buat pengaduan proses untuk kita minta pembelaan. Sebab saya takde sape2 kat sni.

Saya sebatang kara. Family saya jauh. Saya sayang anak saya. Namun perasaan dekat suami saya dah berkurang sisebabkan perempuan tu yang tak henti2 masuk dalam kehidupan rumah tangga kami.

Dulu saya pernah msg perempuan tu nampak macam alim. Siap pose sunat. Siap sebut astaghfirullah dekat msg saya. Dia cakap dia berkawan saja dengan laki saya.

Lapes kantoi saya msg perempuan tu dapat saya perkataan vavi dr laki saya. Perempuan tu tau saya da suami dah pon berkawin da pon ade anak.

Da dekat 4 tahun kami berkawin namun orang yang sama saja selalu jadi isu kami bergaduh. Tapi saya tngok mereka berdua ni macam tak henti dan tak serik2. Saya tngok mcm suami saya pon suka kat dia.

Perempuan tu mungkin banyak berkorban untuk suami saya. Suami dia mengaku yang dulu mereka pernah menjalin cinta dan hampir menikah.

Saya tak tau hal ini. Saya tau selepas kami bergaduh. Tak ape saya rela berpisah. Saya rasa diri saya macam banyak kekurangan tak dapat bahagian tak dapat sempurna dimata suami saya.

Saya adalah isteri kedua dan suami cerita yang bekas isteri nya dulu tidak pernah masak apatah lagi layan dia sampailah saya simpati dengan dia.

Kehidupan lepas kwin sungguh jauh Dari agama. Kalau perempuan tu ade bc msg saya ni. Saya mohon ampun sangat saya tak tau kalau dulu kalian pnrh menjalin cinta.

Sumpah demi Allah saya tak tau. Kalau saya tau saya takkan berkawin dg suami saya ni. Maafkan saya inilah takdir dari Allah.

Saya pon macam menyesal berkawan dengan suami saya sebab ade hati yang terluka sampai ke ari ni. Saya paham perasaan awak.

Masa saya dapat tumbukan teruk saya ade terfikir nak pg balai polis nak report perempuan tu.

No hp dia ade alamat saya tak tau. Namun saya boleh cari kedai dimana maknya niaga dia selalu datanng sana.

Pasal suami saya pulak saya mcm ade niat nak pergi report bekas tumbukan dia kat badan saya ni dg buat konselong namun saya tak tau proses macam mane

Apa pula kata dan pendapat anda. Jangan lupa kongsikan di ruangan komen

44 thoughts on “Jarang Main Futsal Siang, Beria² Suami Kata Hamid Ajak, Rupanya Hamidah Jiran Sebelah”

  1. I intended to create you a bit of word to say thanks a lot the moment again on the lovely strategies you’ve contributed on this page. It was simply pretty generous of you giving easily exactly what a few individuals might have sold for an e-book to make some money on their own, principally given that you could possibly have tried it in case you desired. These points likewise worked to be the fantastic way to be certain that other individuals have similar desire just like my personal own to find out very much more with regards to this condition. I believe there are many more pleasant situations in the future for folks who look over your blog post.

  2. My spouse and i got very joyous Ervin managed to do his analysis while using the ideas he acquired using your web site. It’s not at all simplistic to just always be giving for free methods that many some people could have been selling. And now we know we’ve got the website owner to give thanks to because of that. The entire illustrations you made, the easy blog navigation, the friendships you can make it possible to foster – it’s many impressive, and it’s really assisting our son in addition to us recognize that that idea is entertaining, which is certainly particularly mandatory. Thank you for everything!

  3. I would like to voice my appreciation for your kind-heartedness giving support to persons who require assistance with the subject matter. Your real commitment to getting the solution all over came to be especially informative and have in most cases made women much like me to arrive at their endeavors. Your own invaluable help signifies a whole lot a person like me and additionally to my peers. Thanks a lot; from each one of us.

  4. I truly wanted to write a brief comment in order to appreciate you for the unique information you are showing on this website. My time intensive internet search has now been rewarded with excellent tips to go over with my great friends. I ‘d believe that many of us site visitors actually are undeniably fortunate to be in a remarkable site with many lovely people with beneficial opinions. I feel very much blessed to have used your web pages and look forward to so many more pleasurable times reading here. Thank you once more for everything.

  5. Aw, this was a very nice post. In concept I would like to put in writing like this additionally ?taking time and precise effort to make an excellent article?however what can I say?I procrastinate alot and on no account appear to get one thing done.

  6. I’m also commenting to let you know what a amazing discovery my friend’s daughter developed reading through your site. She discovered several things, which included what it is like to have an ideal giving nature to have certain people effortlessly have an understanding of several hard to do subject areas. You actually exceeded readers’ expected results. Thank you for supplying those important, healthy, educational and also cool thoughts on that topic to Evelyn.

  7. I and also my buddies appeared to be looking at the best techniques located on the website while unexpectedly got a terrible suspicion I had not expressed respect to the website owner for those secrets. The women happened to be so happy to read all of them and have quite simply been taking pleasure in these things. Thank you for turning out to be really accommodating as well as for making a decision on certain nice information most people are really eager to be aware of. My sincere regret for not saying thanks to sooner.

  8. I needed to post you a bit of note in order to thank you so much as before regarding the marvelous opinions you’ve provided in this article. This has been wonderfully open-handed of you in giving easily exactly what a lot of people could have marketed for an e book in making some dough on their own, primarily since you could have done it if you considered necessary. These advice additionally served to become easy way to realize that other people online have the identical fervor just as my personal own to know significantly more when it comes to this issue. I’m certain there are numerous more fun times up front for individuals that read through your blog post.

  9. My wife and i felt really excited Jordan managed to carry out his studies through the entire ideas he obtained in your web pages. It is now and again perplexing just to always be giving freely solutions which men and women might have been making money from. And we also already know we have got you to appreciate for that. All the illustrations you have made, the easy website menu, the friendships you will assist to promote – it’s most powerful, and it’s really letting our son in addition to us consider that that matter is satisfying, and that is exceedingly important. Thank you for all the pieces!

  10. I wanted to write you the little word in order to give many thanks as before for these stunning strategies you have shown above. This is seriously open-handed of people like you to allow extensively precisely what many individuals might have offered for sale for an e-book to end up making some cash for themselves, mostly now that you might have done it if you desired. These points likewise acted to become great way to know that other individuals have the same dreams really like my very own to understand more and more when it comes to this issue. I am certain there are a lot more fun opportunities up front for those who view your blog post.

  11. I precisely had to say thanks again. I’m not certain what I would’ve accomplished without the type of concepts revealed by you concerning this area of interest. It was actually a hard condition in my position, but viewing this specialised fashion you solved it forced me to jump over joy. I’m just thankful for the help as well as sincerely hope you really know what an amazing job your are doing educating most people using your blog post. I’m certain you’ve never met any of us.

  12. Spot on with this write-up, I actually think this website needs far more consideration. I抣l in all probability be again to learn way more, thanks for that info.

  13. Hello! I simply would like to give a huge thumbs up for the nice data you’ve right here on this post. I will be coming again to your blog for more soon.

  14. Youre so cool! I dont suppose Ive read anything like this before. So good to seek out any person with some authentic thoughts on this subject. realy thank you for starting this up. this website is one thing that’s needed on the web, somebody with just a little originality. helpful job for bringing one thing new to the web!

  15. An attention-grabbing dialogue is value comment. I feel that it is best to write extra on this subject, it won’t be a taboo topic but usually people are not sufficient to speak on such topics. To the next. Cheers

  16. Can I simply say what a aid to search out someone who actually is aware of what theyre speaking about on the internet. You definitely know tips on how to bring an issue to light and make it important. Extra individuals need to learn this and perceive this side of the story. I cant imagine youre not more fashionable because you definitely have the gift.

  17. I discovered your blog website on google and examine a few of your early posts. Continue to maintain up the very good operate. I simply further up your RSS feed to my MSN News Reader. Seeking ahead to studying extra from you afterward!?

  18. Thank you so much for providing individuals with an extraordinarily nice opportunity to discover important secrets from this blog. It is usually very ideal and jam-packed with a good time for me and my office acquaintances to search your web site more than three times per week to study the new things you will have. And indeed, I am just always fulfilled for the splendid pointers you serve. Selected 2 tips in this article are certainly the most efficient I’ve ever had.

  19. Youre so cool! I dont suppose Ive learn something like this before. So nice to seek out any person with some authentic ideas on this subject. realy thank you for beginning this up. this website is one thing that is wanted on the net, somebody with somewhat originality. useful job for bringing something new to the web!

  20. Oh my goodness! an amazing article dude. Thank you Nevertheless I’m experiencing issue with ur rss . Don抰 know why Unable to subscribe to it. Is there anyone getting an identical rss problem? Anyone who knows kindly respond. Thnkx

  21. My wife and i were very more than happy Edward managed to deal with his preliminary research out of the ideas he received using your blog. It’s not at all simplistic just to continually be freely giving concepts that many other people may have been selling. Therefore we see we now have the website owner to thank because of that. The entire explanations you made, the easy web site navigation, the friendships you make it easier to engender – it’s mostly spectacular, and it is leading our son and us reckon that the topic is fun, which is certainly pretty mandatory. Many thanks for the whole lot!

  22. I simply wanted to type a remark so as to express gratitude to you for all the marvelous tactics you are posting on this site. My particularly long internet search has finally been recognized with good quality points to share with my co-workers. I would declare that many of us site visitors actually are truly fortunate to exist in a wonderful community with many brilliant people with insightful things. I feel rather lucky to have encountered your entire website and look forward to many more thrilling times reading here. Thanks a lot once more for a lot of things.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *