Trending

TuIar Video Baru yg Mengejutkan Semua Pihak Apabila Ditayangkan Dalam Mahkamah

B4 Content

KUALA LUMPUR, 15 April (Bernama) — Mahkamah Sesyen di sini hari ini ditunjukkan beberapa rakaman video yang memaparkan layanan pengasas Rumah Bonda, Siti Bainun Ahd Razali terhadap penghuninya yang didakwa layanan seperti ‘hamba abdi’.

Paragraf 2

Pada prosiding terdahulu, Yasmin, saksi pendakwaan kelima, berkata dia telah dilayan seperti hamba abdi oleh Siti Bainun ketika menetap di rumah perlindungan itu.

Merujuk kepada rakaman video sewaktu sambutan Hari Raya pada 22 Mei 2021, saksi itu berkata Bella yang paling lama memeluk Siti Bainun.

Nur A’minahtul Mardiah: Bella peluk pendera dia paling lama dan kuat.

Yasmin: Ya.

Nur A’minahtul Mardiah: Jadi Bella tak takutlah kepada penderanya?

Yasmin: Ya.

Pada prosiding hari ini juga, pihak pembelaan menyenaraikan 10 keterangan Yasmin yang dikatakan penipuan semata-mata.

Antara keterangan itu adalah mengenai keadaan Bella yang dikatakan asyik terjatuh apabila berjalan kerana kakinya lemah selepas sering didera (rakaman video menunjukkan Bella mampu berjalan seperti biasa) dan dipukul dengan penyangkut baju sehingga patah (Yasmin berada di Rumah Perlindungan Jitra, Kedah ketika kejadian kononnya berlaku).

Yasmin bagaimanapun menafikan bahawa keterangan yang diberikan adalah palsu.

Terdahulu kepada soalan peguam  Asiah Abdul Jalil, Yasmin berkata Siti Bainun telah mengarahkannya menyapu ubat pada luka di tubuh Bella dan ubat itu dibeli sendiri oleh tertuduh.

Saksi itu bersetuju dengan gambar ubat yang digunakan pada Bella antaranya pelembab aloe vera, ubat kuning, penyembur luka, cecair pembasmi kuman dan pembalut luka.

Siti Bainun, 30, menghadapi dua pertuduhan iaitu mengabai dan menganiaya remaja perempuan itu sehingga menyebabkan mangsa mengalami kecederaan fizikal serta emosi.

Dia dituduh melakukan perbuatan itu di sebuah kondominium di Wangsa Maju di sini antara Februari dan Jun 2021. Pertuduhan mengikut Seksyen 31(1)(a) Akta Kanak-Kanak 2001 yang membawa hukuman maksimum penjara 20 tahun atau denda RM50,000 atau kedua-duanya, jika sabit kesalahan.

Perbicaraan di hadapan Hakim Izralizam Sanusi bersambung Rabu depan.

Sumber: Bernama

2 thoughts on “TuIar Video Baru yg Mengejutkan Semua Pihak Apabila Ditayangkan Dalam Mahkamah”

  1. Your article gave me a lot of inspiration, I hope you can explain your point of view in more detail, because I have some doubts, thank you.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *