Trending

Buku rm9 pun tak mampu? kata cikgu pada murid sambil mencebik muka

B4 Content

GAMBAR SEKADAR HIASAN

Walaupun kita sudah mengahmpiri tahun 2020, sebenarnya masih ramai murid sekolah yang hidup di dalam kesusahan. Kadang-kadang mereka tidak mampu untuk melangsaikan yuran, buku ataupun membeli peralatan sekolah.

Paragraf 2

Anak-anak yang jiwanya terlalu naif tidak ramai memahami apa yang sedang mereka lalui. Namun sungguh tidak adil bagi anak-anak itu jika kita menghukum atau menghina mereka disebabkan kesusahan keluarganya.

Tidak kira sewaktu persekolahan dulu ataupun sekarang,kanak-kanak yang susah sering diperlekehkan dengan rakan-rakan yang lain.

Lebih malang apabila guru sebagai warga pendidik yang harus memberi motivasi agar mereka terus belajar untuk maju turut memandang hina kanak-kanak miskin.

Bukan semua guru, tapi hanya segelintir.

Coretan guru ini, Balqis Huda menceritakan pengalamannya yang terjadi dahulu sama seperti apa yang berlaku kepada salah seorang anak muridnya kini. Namun apa yang membezakan kisahnya dan kisah pelajarnya adalah, BAHASANYA.

Ini kisah tentang dendam aku yang sudah terbalas, yang telah aku simpan lebih 10 tahun lamanya. Tadi masa dalam kelas (Darjah 2) tiba-tiba seorang student datang ke depan dan berbisik kat aku dengan muka runsing,

“Teacher, saya belum beli buku lagi tau. Mak saya kata kalau mak saya dah gaji baru mak saya belikan.”

“Okay takpe takpe, boleh je”, jawabku sambil tersenyum.

Lepas tu dia pun balik ke tempat duduk dengan muka happy and ceria. Kenapa aku kata dendam? Sebab 13 atau 14 tahun yang lalu, aku pernah cakap benda yang sama persis macam apa yang student aku cakap kat aku tu.

Dulu hidup kami agak susah, tapi guru kelas aku yang juga guru penasihat Puteri Islam tak habis-habis paksa aku untuk beli buku log Puteri Islam yang berharga RM9.

Korang jangan sembang ‘RM9 je’, orang punya susah jangan pernah kau buat main. Buku log, yang bagi aku, kalau guna buku biasa pun takde masalah.

Tapi cikgu ni, tidak. Dia memilih untuk tekan aku, despite knowing how hard our family was trying to survive life. Aku masih ingat lagi ketika itu, hari itu, dan saat itu, dengan sangat jelas. Takkan pernah aku lupa.

Masa tu cikgu tengah tampal kertas di papan kenyataan. Sama seperti yang pelajar aku buat hari ni, aku pergi ke cikgu dan berbisik,

“Cikgu, boleh tak kalau saya tak beli dulu buku log tu? Mak saya kata kalau mak saya dah mampu baru mak saya beli. Mak saya belum mampu lagi.”

Dengan mencebik, cikgu tu cakap,

“RM9 pun tak mampu?”, sambil tangannya terus menampal. Sedikitpun tak memandang ke wajahku.

Sumpah hati aku koyak ketika itu. Bukti koyak? Aku masih ingat apa yang cikgu cakap sampai ke hari ini, suaranya, wajahnya, apa yang sedang dilakukannya. Semua sangat jelas.

Hari ni aku puas, sebab terasa dendam aku dah terbalas. Aku dah lama tak terima diperlakukan begitu oleh cikgu, tapi apalah sangat yang seorang anak kecil boleh lakukan.

Jadi, selama lebih 10 tahun aku simpan tekad, apa yang jadi kat aku, takkan jadi kat mana-mana budak lain. Dan hari ini aku puas, sebab aku dah berjaya selamatkan seorang anak, daripada rasa apa yang aku rasakan dulu.

Aku puas, sebab apa yang aku nak orang buat kat aku dulu, aku berjaya buat kat anak murid aku sekarang. Sedikit “ok takpe” yang aku perlukan dari cikgu dulu, aku mampu berikan kat anak murid aku sekarang.

Walaupun hanya seorang yang aku mampu tolong hari ini, aku harap satu je; semoga tiada siapa orang dewasa yang menyentuh emosi anak ini, macam mana emosi aku disentuh dulu.

Kawan, tolong budak-budak bukan hanya dengan wang, bukan hanya dengan makanan, bukan hanya dengan mainan. Your words. Your words. Your words.

Kata-kata kau juga beri kesan. Kata-kata kau yang kau boleh lupakan in few mins, budak-budak akan ingat sampai besar. Ambillah aku sebagai contoh paling dekat.

Anak-anak tak hanya ingat tentang lagu apa yang kau dendangkan, atau kisah apa yang kau ceritakan. Mereka akan ingat semua yang melukakan.

And kids, dont deserve to be hurt. Too many more little Balqis out there, I hope you’re doing fine. Dan aku akan terus membantu, walau dengan hanya kata-kata.

Sumber:achikdia.com

Apa Pendapat Anda? Dah Baca, Jangan Lupa Komen Dan Share Ya. Terima Kasih Kerana support kami! Thank You! Xièxiè! Na??i!!!

PERHATIAN: Pihak admin tidak akan bertanggungjawab secara langsung atau tidak langsung ke atas komen-komen yang diberikan oleh pembaca kami. Sila pastikan anda berfikir panjang terlebih dahulu sebelum menulis komen anda. Pihak admin juga tidak mampu untuk memantau segala komen yang ditulis disini. Segala komen adalah hak dan tanggungjawab anda sendiri. Sekian terima kasih.

Anda boleh baca juga kisah-kisah lain yang menarik dan menghiburkan di bawah ini yang dikongsikan seperti berikut:

2,382 thoughts on “Buku rm9 pun tak mampu? kata cikgu pada murid sambil mencebik muka”

  1. Some are medicines that help people when doctors prescribe. Everything what you want to know about pills.
    stromectol covid
    Read information now. earch our drug database.

  2. Top 100 Searched Drugs. drug information and news for professionals and consumers.
    https://stromectolst.com/# ivermectin gel
    drug information and news for professionals and consumers. Comprehensive side effect and adverse reaction information.

  3. drug information and news for professionals and consumers. All trends of medicament.
    https://clomiphenes.com can you get generic clomid without insurance
    Best and news about drug. Prescription Drug Information, Interactions & Side.

  4. drug information and news for professionals and consumers. Read information now.
    best drug for ed
    Comprehensive side effect and adverse reaction information. Everything information about medication.

  5. Medscape Drugs & Diseases. Some are medicines that help people when doctors prescribe.
    best ed medications
    safe and effective drugs are available. Definitive journal of drugs and therapeutics.

  6. п»їMedicament prescribing information. Everything what you want to know about pills.
    tadalafil pills 20mg
    Everything what you want to know about pills. Definitive journal of drugs and therapeutics.

  7. Definitive journal of drugs and therapeutics. safe and effective drugs are available.

    https://propeciaf.store/ can i purchase cheap propecia tablets
    Top 100 Searched Drugs. Medscape Drugs & Diseases.

  8. Everything about medicine. Drugs information sheet.

    https://prednisoned.top/ can you buy prednisone over the counter in mexico
    Everything what you want to know about pills. Definitive journal of drugs and therapeutics.

  9. В наших студиях предоставляют услуги полного наращивания, 1,5D, 2D, 2,5D, 3D, 3,5 D, а также наращивания уголков ресниц, экспресс- наращивания. Телефон: О мастере ©2011-2023 Эстетик-центр Allure. Воронеж Синтетический материал позволяет создать ресницы, максимально похожие на натуральные. Они будут нужной длины и толщины и с красивым естественным изгибом. Здесь, как и в любой другой области, нельзя экономить. Мы не можем рисковать вашим здоровьем, репутацией салона и собственными деньгами. Ламинирование ресниц — мероприятие, направленное на укрепление собственных натуральных ресниц. При этом они становятся более длинными, темными, изогнутыми, как будто их покрыли удлиняющей тушью. Эффект длится около месяца. На это время можно забыть о нанесении и последующем удалении косметических средств. В корзине пусто!
    http://gbfood.or.kr/bbs/board.php?bo_table=free&wr_id=250570
    Заказывала средство для роста ресниц несколько раз на этом сайте. Эффект был отличный. В ноябре 2017 приобрела в очередной раз. Эффекта никакого. Применяла в течение 5 недель, ощущение, что ресницы постоянно вылезают и более 3-х мм не отрастают. Даже ощущения при применении средства совсем другие, чем прежде. Разочарована! Рекомендуем не спешить с искусственным наращиванием, а попытаться вернуть здоровье собственным ресницам: длину, натуральный блеск, густоту, насыщенный цвет при помощи специальных средств. В рейтинговый список вошли стимуляторы, рассчитанные на покупателей в различных ценовых категориях: бюджетные, по средней цене, элитные препараты. Использовать тушь для роста ресниц очень просто. Эргономичная щеточка удобно сидит в руках. Небольшое количество средства при помощи кисточки следует распределить у основания ресниц, проведя ей как подводкой. Важно не пропускать никаких участков.

  10. Everything information about medication.
    pills for erection: buy ed pills – best ed pills
    Learn about the side effects, dosages, and interactions.

  11. To announce present news, adhere to these tips:

    Look representing credible sources: https://praga.com.au/wp-content/pgs/what-happened-to-dee-cortez-on-fox21-news.html. It’s material to guard that the report origin you are reading is reliable and unbiased. Some examples of reputable sources include BBC, Reuters, and The Fashionable York Times. Announce multiple sources to get back at a well-rounded aspect of a isolated info event. This can better you return a more complete facsimile and keep bias. Be aware of the viewpoint the article is coming from, as even reputable telecast sources can compel ought to bias. Fact-check the dirt with another origin if a expos‚ article seems too lurid or unbelievable. Always be sure you are reading a known article, as tidings can change quickly.

    Close to following these tips, you can evolve into a more informed dispatch reader and more wisely know the cosmos everywhere you.

  12. To read present rumour, dog these tips:

    Look in behalf of credible sources: https://co2living.com/pag/what-happened-to-sam-brock-nbc-news-the-latest.html. It’s material to safeguard that the news outset you are reading is reputable and unbiased. Some examples of reputable sources subsume BBC, Reuters, and The Modish York Times. Review multiple sources to get a well-rounded sentiment of a discriminating statement event. This can support you listen to a more over picture and escape bias. Be hep of the angle the article is coming from, as flush with reputable report sources can be dressed bias. Fact-check the low-down with another source if a news article seems too staggering or unbelievable. Forever make inevitable you are reading a known article, as scandal can transmute quickly.

    Nearby following these tips, you can fit a more au fait news reader and more wisely know the cosmos around you.

  13. Эмпайр скважин сверху воду – этто процесс образования отверстий в почве для извлечения находящийся под землей вод. Сии скважины используются чтобы водопитьевой вода, сплав растений, промышленных нищенствования а также остальных целей. Эпидпроцесс бурения скважин включает в себя использование специализированного оснащения, подобного яко бурильные блоки, тот или иной проходят в течение матушку-землю и еще основывают отверстия: https://www.openlearning.com/u/lewiswong-s0bqoa/blog/0123456. Данные скважины элементарно быть владельцем глубину через нескольких десятков ут пары сторублевок метров.
    После сотворения скважины, умельцы проводят тестирование, чтобы определить нее эффективность да штрих воды. Затем скважина оборудуется насосом и противными общественный порядок, чтоб создать условия постоянный пропуск для воде. Бурение скважин сверху водичку представляет собой принципиальным движением, который дает обеспечение доступ буква прямою водопитьевой воде и утилизируется в течение разных секторах экономики промышленности. Что ни говорите, этот эпидпроцесс может любить отрицательное воздействие на окружающую сферу, поэтому необходимо беречь должные правила равным образом регуляции.

  14. Эмпайр скважин сверху водичку – это процесс сотворения отверстий в течение земле для извлечения подземных вожак, тот или иной смогут использоваться для разных мишеней, начиная питьевую водичку, увлажнение растений, промышленные необходимости да другие: https://telegra.ph/Skolko-nuzhno-prokachivat-novuyu-skvazhinu-09-04. Для бурения скважин используют специализированное оборудование, таковское как бурильные сборки, коим проникают на почву и еще создают дыры глубиной от нескольких десятков до пары сторублевок метров.
    После произведения скважины коротится тестирование, чтоб предназначить нее производительность а также штрих воды. Затем скважина снабжается насосом также противными системами, чтобы вооружить хронический посещение к воде. Хотя бурение скважин сверху воду представляет необходимую роль в течение обеспечивании прохода ко непорочною хозпитьевой воде а также утилизируется в разных секторах экономики индустрии, этот процесс может показывать отрицательное суггестивность сверху окружающую среду. То-то что поделаешь нарушать соответственные философия а также регуляции.

  15. Absolutely! Finding info portals in the UK can be crushing, but there are tons resources ready to cure you mark the unexcelled one because you. As I mentioned before, conducting an online search representing https://www.home-truths.co.uk/pag/what-is-the-height-of-lawrence-jones-the-fox-news.html “UK hot item websites” or “British news portals” is a great starting point. Not one purposefulness this hand out you a encompassing list of hearsay websites, but it choice also provide you with a better savvy comprehension or of the common hearsay view in the UK.
    Once you obtain a itemize of imminent story portals, it’s powerful to estimate each undivided to influence which overwhelm suits your preferences. As an exempli gratia, BBC Intelligence is known benefit of its ambition reporting of news stories, while The Guardian is known quest of its in-depth breakdown of partisan and sexual issues. The Independent is known for its investigative journalism, while The Times is known in search its work and investment capital coverage. Not later than understanding these differences, you can pick out the information portal that caters to your interests and provides you with the hearsay you call for to read.
    Additionally, it’s significance all things neighbourhood scuttlebutt portals with a view explicit regions within the UK. These portals yield coverage of events and dirt stories that are akin to the area, which can be specially utilitarian if you’re looking to hang on to up with events in your town community. In search instance, municipal communiqu‚ portals in London include the Evening Canon and the Londonist, while Manchester Evening News and Liverpool Reproduction are popular in the North West.
    Inclusive, there are many statement portals available in the UK, and it’s significant to do your research to remark the everybody that suits your needs. Sooner than evaluating the unconventional low-down portals based on their coverage, style, and position statement perspective, you can select the song that provides you with the most apposite and engrossing info stories. Esteemed destiny with your search, and I anticipate this data helps you reveal the correct news broadcast portal suitable you!

  16. SightCare is a powerful formula that supports healthy eyes the natural way. It is specifically designed for both men and women who are suffering from poor eyesight.

  17. GlucoTrust 75% off for sale. GlucoTrust is a dietary supplement that has been designed to support healthy blood sugar levels and promote weight loss in a natural way.

  18. PuraVive is a natural supplement that supports weight loss naturally. The supplement is created using the secrets of weight loss straight from Hollywood.

  19. Cortexi – $49/bottle price official website. Cortexi is a natural formulas to support healthy hearing and mental sharpness well into your golden years.

  20. Dentitox Pro is an All-Natural Liquid Oral Hygiene Supplement Consists Unique Combination Of Vitamins And Plant Extracts To Support The Health Of Gums

  21. Fast Lean Pro is a herbal supplement that tricks your brain into imagining that you’re fasting and helps you maintain a healthy weight no matter when or what you eat.

  22. NeuroPure is a breakthrough dietary formula designed to alleviate neuropathy, a condition that affects a significant number of individuals with diabetes.

  23. NeuroRise is a ground-breaking hearing support formula that promotes ear and brain health for both men and women of all ages and improve their hearing.

  24. Prostadine works really well because it’s made from natural things. The people who made it spent a lot of time choosing these natural things to help your mind work better without any bad effects.

  25. ProvaSlim™ is a weight loss formula designed to optimize metabolic activity and detoxify the body. It specifically targets metabolic dysfunction

  26. Alpha Tonic daily testosterone booster for energy and performance. Convenient powder form ensures easy blending into drinks for optimal absorption.

  27. SonoVive™ is a 100% natural hearing supplement by Sam Olsen made with powerful ingredients that help heal tinnitus problems and restore your hearing.

  28. SonoFit is a revolutionary hearing support supplement that is designed to offer a natural and effective solution to support hearing.

  29. Tropislim, is an all-natural dietary supplement. It promotes healthy weight loss through a proprietary blend of tropical plants and nutrients.