Keluarga

Boyfriend tiba-tiba sakit kaki dalam kereta, terpaksa tunggu lama sampai terlelap, bila terjaga aku rasa pelik

B4 Content

Foto sekadar hiasan. Hai Assalamualaikum. Tolonglah aku. Aku tidak tahu pada siapa hendak aku meluah melainkan aku hanya mampu bersabar dan berdoa. Oh ya, panggil saja nama aku Orkid. Aku perkenalkan diri aku dahulu serba ringkas. Aku berusia awal dua puluhan. Anak tunggal dan merupakan wanita muslimah lahir di kalangan keluarga yang baik.

Ibu ayah aku cukuplah kalian tahu mereka orang yang warak dan baik dalam agamanya. Aku di sekolah sering memegang jawatan badar, ketua kerohanian wanita, mungkin kerana aku dikatakan lemah lembut, tampak berani berbicara, dan nampak alim (mungkin kerana tidak melayani lelaki).

Paragraf 2

Alhamdulillah. Keluarga aku sangat baik, dan sangat dihormati dan juga dikenali ramai. Tapi pernah dengar kata pepatah yang mengatakan dalam satu pokok tu tak semuanya buahnya ranum. Mesti ada yang buruk jugak buahnya. Mungkin aku kah itu? Semoga kalian sudi memberi teguran padaku dan memberi pendapat akan kisahku.

Semasa dekat sekolah dahulu, aku jarang bercakap dengan lelaki. Pernah minat seseorang lelaki namun apabila cintaku berbalas, aku hanya mendiamkan diri sahaja, hanya memandang dari jauh kerana tidak pandai bergaul dengan lain jantina. Aku telah dididik semenjak kecik untuk menjaga batas pergaulanku. Dan akhirnya lelaki tersebut tinggalkan aku dan berkapel pula dengan sehabat baik ku sendiri. Haha. Mungkin bosan dengan caraku yang tidak bergaul dengan lelaki.

Lepas habis SPM, aku mendapat tawaran ke UNISZA diploma namun telah menolaknya setelah melakukan istikharah beberapa kali. Dan akhirnya aku memilih untuk meneruskan pengajian ku di sekolah sebagai pra U. Di sekolah aku tidak tahu mengapa aku menjadi tarikan pelajar lelaki di sana. Tak tahulah kalau aku yang perasan sendiri. Kerana setiap kali aku berjalan bersama rakan-rakanku di kelas pasti terdengar usikan namaku dipanggil-panggil budak lelaki kelas sebelah.

Pernah juga menerima surat cinta dari rakan sekelas. Tetapi semuanya ku hiraukan. Tapi, sejak dari sem 1 ada seorang lelaki hampir setiap hari mengirim salam kepadaku melalui orang tengah. Pernah mengirim makanan kepadaku, namun ku tolak kerana seolah-olah aku memberi harapan padanya. Selepas aku menolak pemberiannya, dia berhenti mengangguku dan aku meneruskan pembelajaranku seperti biasa.

Tambahan pula, aku dengar lelaki tersebut (aku namakan sebagai Shah) baru sahaja putus dengan kekasih lamanya yang telah bersamanya selama 3tahun. Mungkin aku ni hanya tempat dia melepaskan bosan setelah putus. Yelah, orang kata, lelaki yang pernah berkapel ni lepas putus biasanya tak biasa hidup single, pasti akan carik yang lain jugak sebab dah terbiasa.

Pada penghujung sem 2, Shah makin kerap menggangguku. Pada mulanya, aku mengambil langkah hanya mendiamkan diri. Tapi dia semakin berani mengangguku. Aku tinggal di asrama, balik sahaja ke asrama ada bekal makanan yang ditinggalkan dia atas katilku melalui orang tengah. Shah menggunakan orang tengah untuk berkenalan denganku.

Oh, lupa nak cerita serba sedikit pasal Shah. Shah merupakan budak kelas sebelas. Budak nakal, kerap dipanggil guru disiplin, dan selalu sangat dapat pointer paling rendah setiap kali exam. Bukan niatku untuk memperkecilkan dirinya, cukuplah aku untuk menceritakan mengenai dirinya serba sedikit.

Setiap hari juga tanpa jemu Shah mengirim salam kepadaku melalui orang tengah, memandangkan di sekolah penggunaan telefon diharamkan. Yelah, kawasan sekolah kan. Rekod disiplin ku jugak bersih dari masalah-masalah disiplin berbanding Shah yang asyik dipanggil ke pengetua sekolah dan guru disiplin.

Tapi, tiba-tiba perangai Shah berubah. Daripada budak nakal Shah berubah menjadi budak baik. Setiap kali rehat, Shah akan turun ke surau sekolah bagi menunaikan dhuha memandangkan aku dengan kawan2ku juga kerap turun ke surau untuk dhuha.

Kemudian Shah juga sering berpuasa dan rakan-rakanya sering tinggalkannya bersendirian di dalam kelas pada waktu rehat. Semua orang nampak perubahan Shah pada ketika itu termasuklah guru-guru. Aku mula tertarik pada Shah. Aku fikir dia ni betul-betul nak berubah. Seusai abis sem2, masatu tak silap ada cuti panjang, cuti raya. Shah menyampaikan pesanan kepadaku melalui ws. Aku membalas ws nya dan akhirnya kami menjadi akrab

Shah menceritakan padaku bahawa dia ingin berubah dan dia perlukan seseorang untuk membantunya. Shah pernah menangis di telefon menyatakan kesungguhannya untuk berubah dan aku sangat terkejut. Yelah orangnya nakal, panas baran di sekolah tapi tiba-tiba menangis pulak dah dalam telefon. Siapa sangka.

Aku cuba merahsiakan hubungan ku daripada kawan-kawan sekolah. Tetapi akhirnya terbongkar juga apabila Shah memuatnaik gambar aku di socmed. Sejak itu, ramai rakan-rakanku termasuklah rakan baikku sendiri memulaukan aku.

Kerana mereka tidak menyangka orang sepertiku boleh terlibat dengan aktiviti kapel. Yelah masa mula2 aku jadi ketua badar, aku yang duk nasihat orang berdating dalam kelas akhirnya aku sendiri kapel. Dengan budak yang paling nakal kat sekolah pulak tu.

Ramai yang mengutuk ku dalam ws, memerliku menagatakan nampak je baik, tapi……. Dan sebagainya. Aku sedih, sedih sangat. Tapi dalam pada masa yang sama aku dah janji pada Shah aku akan bantu dia berubah aku akan bantu dia dalam pelajaran dia. Aku antara budak cemerlang juga di pra U. Maka, aku menawarkan diri untuk bantu dia.

Guru-guru juaga memanggilku untuk bertemu denganku. Dalam 4 orang guru jugaklah memanggilku untuk bertemuku secara persendirian. Ustaz aku mengatakan apa yang dia lihat aku dengan dia tiada persekufuan. Aku pandai, cantik, baik berbeza sangat dengan Shah. Ustaz sehingga mengatakan kalau aku nikah dengan dia Ustaz taknak hadiri perkahwinan aku dengannya kelak.

Teacher ku juga meminta aku menyenaraikan kebaikan yang ada pada diri Shah sehingga aku memilihnya. Teacher turut membuat perbandingan Shah dengan pelajar lelaki yang lain. Dan ada juga ustazah menyuruhku melakukan istikharah agar aku tidak silap memilih. Guru-guru tahu bahawa Shah telahpun membawaku bertemu ahli keluarganya maka mereka mengganggap hubungan aku dan Shah agak serius.

Memandangkan ramai yang tidak menyukai hubungan aku dengan Shah, jadi kami berpakat untuk keluar ke perpustakaan setiap kali waktu outing. Itulah pertama kali aku keluar berduaan dengan lelaki. Shah memandu dan aku hanya duduk di belakang as penumpang.

Aku mengajarnya subjek bahasa Arab memandangku aku agak power subjek arab. Hendak bercakap pun malu sangat. Namun, aku tekad aku hendak berjaya dengannya bersama-sama. Sehinggakan ada assignment kerja kursus nya aku siapkan kerana dia langsung tidak berminat pada subjek tersebut.

Malangnya suatu hari, seperti biasa Shah ajak ku keluar untuk belajar macam biasa. Namun ketika dimana Shah sepatutnya menghantar ku pulang ke asrama, Shah memberi alasan katanya kakinya sakit dan kejang. Maka dia tidak dapat menghantar ku pulang dan meminta masa. Masa tu kami dah dalam kereta, lama aku menanti kaki Shah okay sehingga waktu dah masuk pukul 7. Ada sahaja alasannya untuk menghantarku pulang.

Akhirnya waktu menginjak pukul 9 malam. Bila waktu outing dah habis, aku jadi gelabah dan risau nak balik. Sebab aku tahu aku akan diambil nama dan akan disoal oleh warden dan guru. Shah menghubungi ibunya untuk menunpangkan aku di rumah, tetapi ibunya tidak mengizinkan.

Akhirnya kami decide untuk tido di dalam kereta. Aku tertido akibat kepenatan sangat tetapi terjaga kerana aku mendapati Shah menggomol ku semasa tidur. Shah memujukku melayaninya dan berjanji dia akan bertanggungjawab padaku. Dan akhirnya aku serahkan padanya segalanya sebab aku memang sayangkan dia.

Layanan Shah padaku sikitpun tak berubah. Shah baik sangat. Apa sahaja yang ku mintak pasti dapat. Aku bukannya keluarga senang. Jarang sangat merasa makan-makan makanan mewah. Paling-paling pun KFC dua tahun sekali sahaja. Birthday atau mendapat keputusan cemerlang.

Shah sangat memanjakanku tapi aku tidaklah mengambil kesempatannya aras dirinya. Shah hendak membelikanku hp bru, aku tolak kerana hp ku juga masih elok. Shah membelikanku baju mahal, bukan aku yang pinta kebanyakannya senyap2 di belakangku. Aku dengan Shah banyak kali terlanjur dan rahsia kami selamat tanpa sesiapapun yang tahu.

Sehinggalah suatu hari, kami mendapat tawaran U yang berbeza. Masa di sem2 Shah sangat busy, seringkali mengabaikanku. Dan silapku jugak kerana aku asyik merajuk dengannya. Aku sebenarnya ingin perhatian darinya akhirnya Shah meminta aku membuat haluan ku sendiri.

Aku terkejut sangat apabila Shah menyatakan sedemikian. Aku berkorban duit dan segalanya demi Shah. Aku merayu pada Shah agar jangan tinggalkanku tapi Shah tetap juga tinggalkanku. Katanya dia ingin fokus belajar. Dia dah taknak berkapel-kapel semua ni dan dia menyesal atas perbuatannya.

Tapi tak sampai seminggu Shah keluar dengan ex lamanya yang sebelum aku. Aku sedih sangat masa tu dan decide kol ibunya Shah. Aku ceritakan semuanya pada ibunya tapi yang sedihnya ibunya tidak mampu berbuat apa malah sampai sekarang Shah tidak tahu menahu ibunya sudah tahu ibunya sudah mengetahui perbuatannya.

Namun hubungan Shah dengan kekasih lamanya tidak bertahan. Aku merayu pada Shah untuk berjumpa untuk menyelesaikan masalah kami memandangkan kami pun putus melalui telefon sahaja. Aku merayu dalam hp untuk bertemunya sehinggakan aku pergi sndiri naik grab ktm sorang-sorang ke Universiti Shah belajar. Tapi bila dah sampai sana Shah taknak bertemu langsung denganku. Hancurnya hatiku masatu.

Shah juga kadang menelefonku hanya untuk saja2, Shah berjanji dan bersumpah atas nama Allah yang dia akan bertanggungjawab ke atasku. Dia janji dia nak nikah dengan aku. Shah kadang2 memaksa ku melayani nfsunya setiap kali keluar… Katanya dia memang nak tanggungjawab jadi sama je. Aku pun memang dah takde dara. Aku takut kehilangannya dan aku mintak dia janji dia jangan tingalkan aku, tapi dia tetap tinggalkan aku. Bongoknhya aku ni.

Aku jatuh teruk masa sem2 dulu. Setiap hari menangis. Setiap hari! Namun aku gagahkan jugak untuk datang ke kelas. Aku takut tak berjaya. Aku anak harapan mak ayah. Aku tak pernah hampakan mak ayah aku dalam pelajaranku. Beraf badan ku susut. Emosi ku kacau.

Tiap malam kul 3 menangis di beranda. Kadang aku kol Shah mengugut untuk bahayakan nyawa sendiri. Shah memujukku dia banyak kali janji yang abis je belajar dia akan carik aku semula. Dia akan nikah dengan aku. Shah mengakui dia masih sayangkan ku tapi untuk kembali padaku tidak. Dia mintak aku berikan pada dia masa. Dia akan cariku sendiri.

Lepas putus tu, Shah berhutang duit dengan ku beratus. Sebaik sahaja Shah dapat duit, aku ingatkan layanan dia berubah padaku walaupun hanya sekadar kawan. Tapi tak, dia memarahi ku memanggilku dengan gelaran bongok, babi, dan sebagainya. Dia terus memblock ku di setiap socmed. Ahli keluarganya semua memblockku termasuk rakan-rakan dekatnya. Aku langsung tak boleh menghubunginya.

Shah kata biar dia yang carik aku bukan aku yang carik dia. Allahu. Sedih sangat. Kenapa dia berubah sampai mcm ni sekali. Dulu sebelum masuk u tak pernah sekalipun dia memarahi ku naik suara padaku. Tak pernah. Shah baik sangat malah dia anak kesanyangan ibunya kerana sikap Shah yang manja dan bertanggungjawab.

Kadang2 Shah menghubungiku. Sengaja. Untuk menambah sakit hatiku dan menyukarkan aku utk move on. Dan setiap kali tu, aku bertanyakan janjinya dan sumpahnya. Dia ckap dia nak tanggungjawab tapi sehinggalah Shah dah ada makwe baru, cantik sangat, Shah mengatakan dia tak nak bertanggunggjawab padaku. Sedangkan dia dah janji, dia dah bersumpah atas nama Allah dia akan tanggungjawab. Hutang aku dah berbulan-bulan dia tak bayar.

Sekarang, aku dah pun block Shah dan aku mintak doa dari kalian supaya Allah kuatkan kakiku untuk melangkah pergi. Bukannya merayu dan masih berharap pada yang tak sudi. Semalam waktu Arafah. Aku doakan semoga Shah memperoleh hidayah dan aku doakan semoga Shah pegang pada janjinya. Adakah sukar manusia untuk berubah?

Bukankah hati manusia tu Allah yang pegang? Keadaan aku? Tidak lah seteruk dahulu. Alhamdulillah aku cuba cari diri aku semula, cuba dekatkan diriku pada Allah semula. Aku tak boleh nak tebus maruah diri aku yang dah hilang, tapi aku harap smoga hari-hari yang mendatang aku akan sentiasa berubah lebih baik. Doakan aku ya.

Untuk Shah sedikit pun aku tak berdendam padanya cuma aku harap ada keadilan untuk diriku di dunia dan di akhirat. Dosa pada Allah, kita boleh mintak ampun. Tapi dosa sesama manusia, hendaklah kita mintak ampun pada manusia tu sendiri.

Reaksi warganet

Chua Chia Yee – Perempuan bukan pusat rehab untuk lelaki. Nak kesian pun agak2 la, it’s never too much to be cautious. Selagi lelaki tu tak pergi jumpa wali dan dapat kata putus, tak perlu bazir masa untuk layan dia. Berapa kali kena ulang ni oiii

Eita Arif – Sayang Shah berpada pada orkid. Pleasr move ur leg, tolak Shah ketepi ke dalam gaung ke dalam laut. Campak lah dia ke langit. Stop doa untuk Shah .. Doa untuk diri awak orkid. Saya faham sukarnya nak melupakan apa yang pernah disayangi. Percayalah, Allah tak kan menarik sesuatu tu dari genggaman kita tanpa sebab, tanpa kebaikan disebalik nya. Jangan diminta apa yang Allah telah lepaskan. Move on orkid..

Awk orang yang sangat kuat. Awak dah puas menangis. Bangkit lah. Kenang yang silam untuk buat awak bangun semula. Kenang hanya untuk bangkit dari kesilapan .. Saya doakan awak orkid. Saya doakan agar awak diberikan hidayah dan sentiasa berpegang imannya kpd Allah yang satu. Istiqamah lah ..

Nurhidayah Kamarudin – Dalam setndan pisang takkan buruk semuanya tak bole dipakai dik. Ianya bergantung pada diri sendiri haluan tu. Cume, adik ni diberi ujian Allah dalam jalan ni. Bersabar, bertaubat, dan lupekanlah Shah tu.

Adik mohon doa banyak2 supaya adik diberi kesempatan untuk masuk syurga je. Yang hal shah tu, percaya la Allah taala akan membalas. InsyaAllah dik kuatkan dirimu, balik ke pangkal jalan. Jangan risau dengan dara ke xde dara, sebab segalanya dah berlalu.

Sekarang, jadila pendosa yang bertaubat. Kite tak mampu nak undur masa silam. Y mampu, majukan diri ke hadapan. Pasal diri kamu tu, simpan la aib tu elok2. Allah da jaga aib kamu, biarla tersimpan rapi waima dengan ibu dan bakal suami kamu sendiri

Sumber – Orkid (Bukan nama sebenar) via IIUMC

507 thoughts on “Boyfriend tiba-tiba sakit kaki dalam kereta, terpaksa tunggu lama sampai terlelap, bila terjaga aku rasa pelik”

 1. Do you mind if I quote a couple of your articles as long asI provide credit and sources back to your website?My blog site is in the very same niche as yours and my users would certainly benefit from some of the information you present here.Please let me know if this okay with you. Thanks!

 2. I simply wanted to thank you so much yet again. I am not sure the things that I might have handled without those ideas documented by you on that area. It had become an absolute frustrating matter for me, however , spending time with your specialised style you processed that forced me to weep for fulfillment. I will be happier for your help and even hope you realize what an amazing job you are carrying out educating others via your blog post. More than likely you have never encountered all of us.

 3. The next time I read a blog, I hope that it doesnt disappoint me as a lot as this one. I mean, I do know it was my option to learn, however I actually thought youd have something fascinating to say. All I hear is a bunch of whining about one thing that you possibly can fix for those who werent too busy in search of attention.

 4. I and my friends ended up checking out the excellent techniques from your web site and unexpectedly came up with a horrible feeling I had not expressed respect to the web site owner for those tips. Those women are actually certainly stimulated to learn all of them and have sincerely been enjoying these things. Appreciate your simply being indeed thoughtful as well as for finding this kind of wonderful guides most people are really needing to know about. My very own sincere apologies for not saying thanks to you earlier.

 5. Thanks for each of your effort on this website. My aunt enjoys managing research and it’s really obvious why. Many of us notice all about the dynamic manner you deliver precious strategies on your web blog and as well boost participation from the others on this issue then our girl is in fact becoming educated a whole lot. Have fun with the remaining portion of the year. You are performing a powerful job.

 6. I truly wanted to construct a small remark in order to express gratitude to you for some of the great recommendations you are giving on this website. My considerable internet look up has now been rewarded with reasonable points to go over with my contacts. I ‘d tell you that most of us visitors are rather blessed to exist in a remarkable site with very many special people with useful tips. I feel truly fortunate to have come across your webpages and look forward to really more cool moments reading here. Thank you once more for all the details.

 7. I definitely wanted to post a quick remark in order to express gratitude to you for all of the precious tips and hints you are giving out at this site. My time intensive internet search has now been recognized with high-quality strategies to share with my best friends. I would assert that we website visitors are really lucky to dwell in a fabulous site with very many outstanding people with great points. I feel extremely lucky to have come across your weblog and look forward to really more entertaining moments reading here. Thanks a lot once again for everything.

 8. Thank you a lot for providing individuals with an extremely splendid opportunity to read from this blog. It is usually very sweet and as well , full of amusement for me and my office mates to visit your website more than 3 times in one week to find out the new items you have. Of course, I’m always motivated for the fabulous secrets you give. Selected 2 tips in this post are without a doubt the most impressive we’ve ever had.

 9. Oh my goodness! an amazing article dude. Thank you Nevertheless I’m experiencing subject with ur rss . Don抰 know why Unable to subscribe to it. Is there anybody getting similar rss drawback? Anybody who is aware of kindly respond. Thnkx

 10. Thank you a lot for providing individuals with an exceptionally nice chance to read critical reviews from here. It is often so pleasant and full of fun for me and my office mates to visit the blog at the very least thrice in one week to learn the latest secrets you have. And definitely, I’m also certainly astounded with the outstanding opinions you give. Selected 2 facts in this post are absolutely the most beneficial I’ve had.

 11. My husband and i ended up being now thrilled that Emmanuel could conclude his web research via the precious recommendations he grabbed through your web pages. It’s not at all simplistic to simply be releasing tricks that many some other people have been trying to sell. We really already know we now have the website owner to be grateful to for this. The entire illustrations you made, the straightforward blog menu, the relationships you make it easier to promote – it is everything powerful, and it is leading our son in addition to the family recognize that this topic is satisfying, which is certainly particularly important. Many thanks for all the pieces!

 12. I would like to convey my love for your kind-heartedness giving support to individuals who actually need assistance with your theme. Your special dedication to getting the message along became extraordinarily invaluable and has in most cases encouraged most people like me to get to their objectives. Your new valuable useful information means a whole lot a person like me and a whole lot more to my office colleagues. Thank you; from everyone of us.

 13. I enjoy you because of your entire hard work on this blog. My mother take interest in making time for investigation and it is obvious why. I learn all concerning the lively form you create both useful and interesting tactics via this blog and therefore boost response from some others on the article while my child is without a doubt studying a lot of things. Enjoy the remaining portion of the new year. You have been carrying out a pretty cool job.

 14. My husband and i felt so fortunate when Ervin could do his investigation using the ideas he got from your very own blog. It is now and again perplexing to simply happen to be giving out helpful tips which often many others might have been selling. And we all remember we have the blog owner to appreciate because of that. All of the explanations you have made, the easy blog navigation, the relationships you make it easier to foster – it’s most unbelievable, and it’s leading our son and our family recognize that this situation is brilliant, and that’s very pressing. Thanks for everything!

 15. Youre so cool! I dont suppose Ive learn something like this before. So nice to seek out someone with some authentic ideas on this subject. realy thanks for starting this up. this website is one thing that’s wanted on the internet, somebody with a bit of originality. useful job for bringing something new to the web!

 16. I and also my friends happened to be viewing the nice tips on the website and then the sudden I had a terrible feeling I never thanked the website owner for those tips. All the people had been for that reason thrilled to learn all of them and now have sincerely been using these things. Appreciation for being simply kind and then for figuring out certain magnificent useful guides most people are really needing to understand about. My very own honest apologies for not saying thanks to sooner.

 17. This is the correct weblog for anybody who needs to search out out about this topic. You understand a lot its nearly arduous to argue with you (not that I actually would want匟aHa). You positively put a brand new spin on a topic thats been written about for years. Nice stuff, simply nice!

 18. I discovered your blog site on google and check a couple of of your early posts. Proceed to maintain up the very good operate. I just additional up your RSS feed to my MSN News Reader. In search of ahead to reading extra from you in a while!?

 19. Spot on with this write-up, I actually assume this website wants much more consideration. I抣l most likely be once more to read rather more, thanks for that info.

 20. A powerful share, I just given this onto a colleague who was doing a bit evaluation on this. And he actually bought me breakfast because I discovered it for him.. smile. So let me reword that: Thnx for the deal with! However yeah Thnkx for spending the time to discuss this, I really feel strongly about it and love reading extra on this topic. If potential, as you turn out to be experience, would you mind updating your blog with more details? It’s highly useful for me. Large thumb up for this weblog put up!

 21. There are certainly quite a lot of details like that to take into consideration. That is a nice level to deliver up. I offer the ideas above as basic inspiration however clearly there are questions just like the one you deliver up the place a very powerful thing shall be working in honest good faith. I don?t know if greatest practices have emerged around issues like that, however I’m sure that your job is clearly recognized as a fair game. Both girls and boys feel the influence of just a moment抯 pleasure, for the remainder of their lives.

 22. I want to express my appreciation to the writer just for bailing me out of such a matter. Right after checking through the the web and meeting tips which were not productive, I thought my life was over. Living without the presence of approaches to the issues you’ve resolved by means of the article content is a serious case, and those which may have negatively damaged my career if I hadn’t noticed your website. Your primary understanding and kindness in playing with all things was very helpful. I am not sure what I would’ve done if I had not come across such a solution like this. I am able to now look forward to my future. Thanks for your time very much for your reliable and effective help. I will not hesitate to endorse your blog to any individual who needs support on this problem.

 23. A formidable share, I just given this onto a colleague who was doing just a little evaluation on this. And he in actual fact bought me breakfast as a result of I found it for him.. smile. So let me reword that: Thnx for the deal with! However yeah Thnkx for spending the time to debate this, I feel strongly about it and love reading extra on this topic. If potential, as you turn out to be experience, would you thoughts updating your weblog with more particulars? It is extremely useful for me. Massive thumb up for this blog post!

 24. Oh my goodness! an amazing article dude. Thanks Nevertheless I am experiencing concern with ur rss . Don抰 know why Unable to subscribe to it. Is there anyone getting similar rss problem? Anybody who is aware of kindly respond. Thnkx

 25. That is the suitable blog for anybody who wants to seek out out about this topic. You understand a lot its almost exhausting to argue with you (not that I actually would need匟aHa). You definitely put a new spin on a topic thats been written about for years. Nice stuff, simply great!

 26. I used to be very pleased to search out this net-site.I wished to thanks to your time for this glorious learn!! I positively having fun with every little bit of it and I have you bookmarked to check out new stuff you blog post.

 27. There are some interesting time limits in this article but I don抰 know if I see all of them heart to heart. There’s some validity but I’ll take hold opinion until I look into it further. Good article , thanks and we want extra! Added to FeedBurner as effectively

 28. A lot of thanks for all of your labor on this web page. My mother take interest in conducting investigations and it is easy to see why. I know all regarding the dynamic method you give rewarding guides via your blog and as well boost response from others on the topic while my simple princess is certainly understanding a whole lot. Take pleasure in the remaining portion of the year. You are always doing a first class job.

 29. After I initially commented I clicked the -Notify me when new feedback are added- checkbox and now each time a comment is added I get four emails with the identical comment. Is there any method you’ll be able to take away me from that service? Thanks!

 30. There are some fascinating time limits on this article but I don抰 know if I see all of them middle to heart. There’s some validity but I’ll take maintain opinion till I look into it further. Good article , thanks and we wish more! Added to FeedBurner as nicely

 31. An impressive share, I simply given this onto a colleague who was doing a little analysis on this. And he in fact purchased me breakfast because I found it for him.. smile. So let me reword that: Thnx for the treat! But yeah Thnkx for spending the time to debate this, I really feel strongly about it and love studying more on this topic. If attainable, as you become expertise, would you thoughts updating your blog with more particulars? It is highly useful for me. Large thumb up for this weblog post!

 32. An impressive share, I just given this onto a colleague who was doing slightly evaluation on this. And he in actual fact bought me breakfast as a result of I found it for him.. smile. So let me reword that: Thnx for the treat! However yeah Thnkx for spending the time to debate this, I feel strongly about it and love reading extra on this topic. If attainable, as you turn into experience, would you thoughts updating your weblog with extra details? It’s extremely helpful for me. Big thumb up for this weblog submit!

 33. I am only commenting to make you be aware of of the impressive encounter my friend’s daughter developed reading through yuor web blog. She noticed a good number of details, including what it is like to have an awesome teaching spirit to get other folks without difficulty fully grasp selected complex topics. You undoubtedly did more than our expected results. Thank you for showing the precious, trustworthy, edifying and cool tips about the topic to Ethel.

 34. Needed to send you this little note just to thank you so much once again with your magnificent advice you’ve contributed above. It has been extremely open-handed of people like you to supply without restraint all some people would’ve marketed for an electronic book to help with making some bucks on their own, especially since you could possibly have tried it if you desired. These guidelines in addition served to be a fantastic way to understand that some people have similar dreams similar to my personal own to grasp very much more on the topic of this condition. I am sure there are many more pleasant sessions in the future for many who look over your website.

 35. My wife and i felt now joyful that Raymond could finish off his reports from the precious recommendations he made from your very own blog. It is now and again perplexing to just always be giving freely procedures which usually others could have been trying to sell. We really know we now have the blog owner to give thanks to because of that. All of the explanations you have made, the easy site menu, the friendships you can help foster – it’s all powerful, and it’s making our son in addition to our family consider that this concept is pleasurable, which is very pressing. Thank you for the whole thing!

 36. I in addition to my friends have already been following the excellent solutions from your site and then instantly I got a horrible feeling I never thanked the web site owner for those secrets. All the boys appeared to be certainly thrilled to study them and already have clearly been taking pleasure in those things. We appreciate you getting simply helpful and then for deciding on variety of exceptional topics most people are really needing to be aware of. My very own sincere regret for not saying thanks to sooner.

 37. Pingback: CHERRY GAMING
 38. Needed to create you the little word in order to say thanks again for your spectacular basics you have provided here. It is certainly particularly open-handed with people like you to allow openly all some people might have supplied for an e-book to help with making some bucks for themselves, particularly considering the fact that you could possibly have done it if you ever wanted. The tricks as well acted like a easy way to be aware that someone else have the identical fervor the same as my personal own to see a little more pertaining to this condition. I’m sure there are millions of more pleasurable situations in the future for individuals who take a look at your blog post.

 39. My husband and i ended up being happy that Emmanuel managed to finish off his researching using the ideas he received from your site. It’s not at all simplistic to simply continually be giving out secrets that people today may have been selling. Therefore we take into account we need you to be grateful to for that. The most important explanations you have made, the easy web site navigation, the relationships your site make it easier to engender – it’s got all fabulous, and it’s really assisting our son and the family know that this theme is cool, which is certainly extraordinarily mandatory. Many thanks for the whole lot!

 40. I as well as my friends were actually digesting the nice tactics located on the blog and then before long came up with a horrible suspicion I never expressed respect to the website owner for those tips. My men were definitely joyful to read through all of them and now have in fact been tapping into them. We appreciate you turning out to be considerably thoughtful and then for pick out some fantastic areas most people are really desperate to understand about. My personal sincere regret for not expressing gratitude to sooner.

 41. I have to express my passion for your kind-heartedness for persons that really want help with this one field. Your personal dedication to getting the message all through was astonishingly beneficial and have frequently allowed those just like me to attain their dreams. Your insightful facts implies much a person like me and even more to my peers. Best wishes; from each one of us.

 42. I truly wanted to write a brief word to be able to appreciate you for all of the unique points you are sharing on this website. My prolonged internet investigation has finally been recognized with sensible points to go over with my company. I ‘d express that we visitors actually are quite fortunate to dwell in a perfect network with so many wonderful professionals with interesting points. I feel pretty privileged to have discovered the weblog and look forward to plenty of more cool minutes reading here. Thanks a lot again for a lot of things.

 43. My wife and i got really joyful Edward managed to deal with his basic research through the ideas he discovered when using the site. It is now and again perplexing just to happen to be giving for free ideas that people may have been trying to sell. And we also recognize we’ve got you to be grateful to for that. The main explanations you’ve made, the simple website navigation, the relationships your site make it easier to foster – it’s got most astounding, and it’s letting our son and the family believe that that content is awesome, and that is really pressing. Thank you for everything!

 44. Thank you for all of your labor on this web page. Betty enjoys setting aside time for research and it’s obvious why. A number of us learn all concerning the lively means you produce reliable tips on your web blog and as well cause response from visitors on that theme so our favorite simple princess is actually starting to learn a whole lot. Take advantage of the rest of the year. You are conducting a terrific job.

 45. I definitely wanted to send a small remark so as to express gratitude to you for these great advice you are showing at this website. My incredibly long internet search has now been recognized with reliable points to go over with my friends and family. I ‘d admit that many of us visitors are rather blessed to live in a great website with so many perfect professionals with beneficial points. I feel quite grateful to have encountered the website and look forward to many more amazing minutes reading here. Thanks once more for a lot of things.

 46. GlucoTrust is a revolutionary blood sugar support solution that eliminates the underlying causes of type 2 diabetes and associated health risks.

 47. I precisely needed to say thanks all over again. I’m not certain what I would’ve sorted out in the absence of those tips and hints shared by you regarding my situation. Previously it was a terrifying condition for me, but considering the very well-written mode you resolved that forced me to jump with delight. I am happy for your service and sincerely hope you find out what a powerful job that you are carrying out educating men and women by way of a web site. Most probably you have never met any of us.

 48. I have to get across my love for your kind-heartedness in support of folks who really need help with that idea. Your personal commitment to getting the solution throughout came to be especially productive and has helped guys and women just like me to achieve their objectives. Your warm and friendly recommendations signifies much a person like me and far more to my office workers. Regards; from everyone of us.

 49. Sight Care is a daily supplement proven in clinical trials and conclusive science to improve vision by nourishing the body from within. The Sight Care formula claims to reverse issues in eyesight, and every ingredient is completely natural.

 50. I am glad for writing to make you know what a really good encounter my wife’s princess obtained studying your web page. She realized such a lot of issues, not to mention what it is like to have a marvelous giving mood to make folks completely know precisely a number of extremely tough topics. You really surpassed our own expectations. Thank you for imparting the productive, safe, edifying and in addition cool thoughts on your topic to Sandra.

 51. Boostaro increases blood flow to the reproductive organs, leading to stronger and more vibrant erections. It provides a powerful boost that can make you feel like you’ve unlocked the secret to firm erections

 52. Puravive introduced an innovative approach to weight loss and management that set it apart from other supplements. It enhances the production and storage of brown fat in the body, a stark contrast to the unhealthy white fat that contributes to obesity.

 53. Prostadine is a dietary supplement meticulously formulated to support prostate health, enhance bladder function, and promote overall urinary system well-being. Crafted from a blend of entirely natural ingredients, Prostadine draws upon a recent groundbreaking discovery by Harvard scientists. This discovery identified toxic minerals present in hard water as a key contributor to prostate issues.

 54. Aizen Power is a dietary supplement for male enhancement sexual health that is designed to help enhance men’s sexual performance and improve overall health.

 55. Neotonics is an essential probiotic supplement that works to support the microbiome in the gut and also works as an anti-aging formula. The formula targets the cause of the aging of the skin.

 56. FitSpresso stands out as a remarkable dietary supplement designed to facilitate effective weight loss. Its unique blend incorporates a selection of natural elements including green tea extract, milk thistle, and other components with presumed weight loss benefits.

 57. Be The Ruthless Man In Bed That She Craves For. Be The Master Of Lovemaking Activity Just In A Month And Perform Like The Actor You See In

 58. EyeFortin is a natural vision support formula crafted with a blend of plant-based compounds and essential minerals. It aims to enhance vision clarity, focus, and moisture balance.

 59. GlucoBerry is one of the biggest all-natural dietary and biggest scientific breakthrough formulas ever in the health industry today. This is all because of its amazing high-quality cutting-edge formula that helps treat high blood sugar levels very naturally and effectively.

 60. Dentitox Pro is a liquid dietary solution created as a serum to support healthy gums and teeth. Dentitox Pro formula is made in the best natural way with unique, powerful botanical ingredients that can support healthy teeth.

 61. SonoVive™ is an all-natural supplement made to address the root cause of tinnitus and other inflammatory effects on the brain and promises to reduce tinnitus, improve hearing, and provide peace of mind.

 62. Nervogen Pro, A Cutting-Edge Supplement Dedicated To Enhancing Nerve Health And Providing Natural Relief From Discomfort. Our Mission Is To Empower You To Lead A Life Free From The Limitations Of Nerve-Related Challenges. With A Focus On Premium Ingredients And Scientific Expertise.

 63. InchaGrow is an advanced male enhancement supplement. Discover the natural way to boost your sexual health. Increase desire, improve erections, and experience more intense orgasms.

 64. Neurodrine is a fantastic dietary supplement that protects your mind and improves memory performance. It can help you improve your focus and concentration.

 65. Introducing FlowForce Max, a solution designed with a single purpose: to provide men with an affordable and safe way to address BPH and other prostate concerns. Unlike many costly supplements or those with risky stimulants, we’ve crafted FlowForce Max with your well-being in mind. Don’t compromise your health or budget – choose FlowForce Max for effective prostate support today!

 66. Kerassentials are natural skin care products with ingredients such as vitamins and plants that help support good health and prevent the appearance of aging skin. They’re also 100% natural and safe to use. The manufacturer states that the product has no negative side effects and is safe to take on a daily basis. Kerassentials is a convenient, easy-to-use formula.

 67. ProDentim is a nutritional dental health supplement that is formulated to reverse serious dental issues and to help maintain good dental health.

 68. I definitely wanted to write a brief message in order to thank you for some of the stunning steps you are sharing here. My incredibly long internet look up has at the end of the day been recognized with wonderful strategies to talk about with my great friends. I ‘d declare that many of us readers actually are unquestionably endowed to be in a perfect place with very many outstanding individuals with great tactics. I feel truly happy to have used the web pages and look forward to some more brilliant minutes reading here. Thanks again for a lot of things.

 69. Cortexi is an effective hearing health support formula that has gained positive user feedback for its ability to improve hearing ability and memory. This supplement contains natural ingredients and has undergone evaluation to ensure its efficacy and safety. Manufactured in an FDA-registered and GMP-certified facility, Cortexi promotes healthy hearing, enhances mental acuity, and sharpens memory.

 70. While improving eyesight isn’t often the goal of consumers who wear their glasses religiously, it doesn’t mean they’re stuck where they are.

 71. FitSpresso stands out as a remarkable dietary supplement designed to facilitate effective weight loss. Its unique blend incorporates a selection of natural elements including green tea extract, milk thistle, and other components with presumed weight loss benefits.

 72. My husband and i were quite comfortable that Edward could carry out his homework from the ideas he discovered while using the weblog. It’s not at all simplistic to just be giving freely ideas some others could have been making money from. And we also discover we have the writer to be grateful to because of that. The most important explanations you have made, the simple web site navigation, the friendships you make it possible to engender – it’s got mostly wonderful, and it’s assisting our son and our family consider that the theme is pleasurable, and that’s quite indispensable. Thanks for all!

 73. Thanks for your own labor on this web page. Betty delights in working on investigation and it is simple to grasp why. We all know all of the compelling ways you convey simple guides via the website and therefore encourage response from people on the area of interest then my girl is becoming educated so much. Have fun with the rest of the new year. You have been conducting a wonderful job.

 74. Serolean a revolutionary weight loss supplement, zeroes in on serotonin—the key neurotransmitter governing mood, appetite, and fat storage.

 75. Elevate your vitality with Alpha Tonic – the natural solution to supercharge your testosterone levels. When you follow our guidance, experience improved physical performance

 76. AquaPeace is the most in-demand ear health supplement on the market. Owing to its natural deep-sea formula and nutritious nature, it has become an instant favorite of everyone who is struggling with degraded or damaged ear health.

 77. ReFirmance is an outstanding lift serum that highly supports skin firmness and elasticity, smooths the presence of wrinkles, and provides deep rejuvenation properties.

 78. I wanted to write you this tiny remark to help say thanks a lot over again just for the pretty solutions you have documented in this article. It’s so shockingly open-handed of people like you to present openly exactly what many of us would’ve sold for an e book to help with making some cash for themselves, precisely seeing that you could have done it in the event you desired. The pointers likewise worked like the fantastic way to be sure that the rest have similar desire the same as my personal own to find out more related to this condition. I am sure there are several more pleasant periods ahead for individuals who examine your blog.

 79. I must convey my passion for your generosity supporting men who really need guidance on that matter. Your special commitment to getting the solution around appears to be pretty helpful and has really helped individuals just like me to reach their dreams. Your own helpful instruction entails this much a person like me and somewhat more to my office workers. Thanks a lot; from each one of us.

 80. I am also writing to let you be aware of what a helpful encounter my princess obtained viewing your web page. She realized such a lot of things, most notably what it’s like to possess an amazing helping spirit to get other people with ease understand several multifaceted subject areas. You undoubtedly surpassed our own expected results. Many thanks for supplying these invaluable, trusted, explanatory and cool tips about the topic to Evelyn.

 81. Your article is excellent! The information is presented clearly, and I’m curious if you plan to add more images in your upcoming pieces. It could enhance the overall reader experience.

 82. Great read! The article is well-researched and insightful. Consider incorporating more visuals in your future articles for a more visually appealing presentation.

 83. I appreciate the effort that goes into creating high-quality content, and this post was no exception. The insights and information were top-notch and made for a really engaging read. Keep up the great work!

 84. Alpilean is a natural dietary formula that has been proven to provide multiple health benefits. In order to experience these benefits, it is important to follow the recommended usage instructions. Unlike other supplements, Alpilean delivers on its promises and delivers results.

 85. What makes Sumatra Slim Belly Tonic even more unique is its inspiration from the beautiful Indonesian island of Sumatra. This supplement incorporates ingredients that are indigenous to this stunning island, including the exotic blue spirulina. How amazing is that? By harnessing the power of these rare and natural ingredients, Sumatra Slim Belly Tonic provides you with a weight loss solution that is both effective and enchanting.

 86. Glucotrust also promotes healthy metabolism. This means that it can help to boost your body’s ability to burn calories and convert food into energy, which can be particularly beneficial for those looking to lose weight. Another key benefit of Glucotrust is its ability to support healthy blood pressure. High blood pressure is a common condition that can lead to a range of health problems, including heart disease, stroke, and kidney damage. By helping to keep blood pressure within a healthy range, Glucotrust can help to reduce the risk of these serious health conditions.

 87. Puravive is an all-natural, pure, and potent weight loss supplement that harnesses the power of eight tropical nutrients and plants. Each of these ingredients is meticulously selected and backed by rigorous clinical research, ensuring the effectiveness of this unique formulation.

 88. Sugar Defender stands as a beacon of natural, side-effect-free blood sugar support. Crafted from a blend of pure, plant-based ingredients, this formula not only helps regulate blood sugar levels but also empowers you on your journey to weight loss, increased vitality, and overall life improvement.

 89. I appreciate how this blog promotes self-love and self-care It’s important to prioritize our well-being and your blog reminds me of that

 90. Introducing Alpilean, a revolutionary weight loss solution dedicated to assisting you in shedding those unwanted pounds through a safe and organic approach. This exceptional supplement is meticulously crafted to synchronize with your body’s innate metabolism, elevating fat-burning capabilities while effectively curbing your appetite. The cornerstone of Alpilean’s success lies in its potent component, alpha-lipoic acid, a remarkable antioxidant renowned for its ability to foster weight loss by enhancing insulin sensitivity and decreasing glucose absorption within the body. Embrace Alpilean and embark on a transformative journey towards a healthier and more vibrant you.

 91. Red Boost is a powerful and effective supplement that is designed to support overall health and well-being, particularly in men who may be experiencing the signs of low testosterone. One of the key factors that sets Red Boost apart from other supplements is its high-quality and rare ingredients, which are carefully selected to produce a powerful synergistic effect. Here is a list of the key ingredients in Red Boost and how they can support overall health and well-being:

 92. Fluxactive Complete is a completely natural nutritional supplement designed specifically for men of all ages who want to improve their prostate and reproductive health.

 93. Sugar Defender orchestrates a reduction in blood sugar levels through multifaceted pathways. Its initial impact revolves around enhancing insulin sensitivity, optimizing the body’s efficient use of insulin, ultimately leading to a decrease in blood sugar levels. This proactive strategy works to prevent the storage of glucose as fat, mitigating the risk of developing type 2 diabetes.

 94. Sugar Defender orchestrates a reduction in blood sugar levels through multifaceted pathways. Its initial impact revolves around enhancing insulin sensitivity, optimizing the body’s efficient use of insulin, ultimately leading to a decrease in blood sugar levels. This proactive strategy works to prevent the storage of glucose as fat, mitigating the risk of developing type 2 diabetes.

 95. Sugar Defender introduces a meticulously curated ensemble of eight key ingredients, each strategically selected to champion healthy blood sugar levels and facilitate weight loss. These ingredients collaborate to enhance the supplement’s effectiveness through diverse mechanisms, including energy elevation, fat burning, and metabolism stimulation, all while providing direct support for maintaining healthy blood glucose levels. Here is an insightful overview of each ingredient along with its purported functionality according to the manufacturer:

 96. Your posts always provide me with a new perspective and encourage me to look at things differently Thank you for broadening my horizons

 97. I urge you to avoid this site. My own encounter with it has been nothing but frustration along with concerns regarding fraudulent activities. Proceed with extreme caution, or even better, find an honest platform for your needs.

 98. I highly advise stay away from this site. My own encounter with it was only dismay and suspicion of deceptive behavior. Be extremely cautious, or alternatively, seek out a more reputable service for your needs.

 99. I strongly recommend steer clear of this site. My personal experience with it has been nothing but disappointment as well as concerns regarding deceptive behavior. Exercise extreme caution, or even better, find a trustworthy service to fulfill your requirements.

 100. I highly advise stay away from this site. My own encounter with it was nothing but dismay and suspicion of scamming practices. Proceed with extreme caution, or better yet, look for an honest site to meet your needs.

 101. I urge you stay away from this platform. My own encounter with it has been only frustration along with suspicion of deceptive behavior. Be extremely cautious, or even better, look for a trustworthy service for your needs.

 102. I urge you stay away from this site. My own encounter with it has been only disappointment and suspicion of deceptive behavior. Be extremely cautious, or alternatively, find a trustworthy service for your needs.

 103. I highly advise steer clear of this platform. The experience I had with it has been nothing but frustration as well as concerns regarding scamming practices. Exercise extreme caution, or alternatively, find an honest service to meet your needs.

 104. I strongly recommend stay away from this platform. My own encounter with it has been nothing but dismay and suspicion of deceptive behavior. Exercise extreme caution, or even better, find an honest service to fulfill your requirements.

 105. I highly advise stay away from this site. The experience I had with it has been only dismay as well as concerns regarding scamming practices. Proceed with extreme caution, or alternatively, look for a trustworthy service for your needs.

 106. I highly advise stay away from this site. The experience I had with it has been purely frustration and doubts about deceptive behavior. Exercise extreme caution, or better yet, find a trustworthy platform to fulfill your requirements.

 107. I highly advise steer clear of this site. My personal experience with it has been only dismay along with doubts about fraudulent activities. Proceed with extreme caution, or even better, find an honest service to meet your needs.

 108. I strongly recommend to avoid this site. My own encounter with it was purely frustration and doubts about scamming practices. Exercise extreme caution, or alternatively, look for a more reputable platform to meet your needs.

 109. I strongly recommend stay away from this platform. The experience I had with it has been only frustration and doubts about deceptive behavior. Proceed with extreme caution, or better yet, look for an honest service to meet your needs.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *