Hiburan

“Bila Kerajaan Dah Benarkan Menziarah, Tak Ada Pulak Berduyun Datang.. Mungkin Sibvk Bercuti Gamaknya” – Jasmin Hamid Tertanya Mengapa Kawasan Perkubur4n Lengang

B4 Content

Pelakon popular, Jasmin Hamid meluahkan rasa ingin tahu apabila menyaksikan kawasan perkuburan yang sering dikunjungi untuk menziarahi pusara ayah dan bondanya kelihatan lengang walaupun selepas aktiviti menziarah dibenarkan oleh pihak kerajaan.

Menerusi hantaran yang dikongsikan di Instagram, Jasmin berkata, dia berasa agak hairan memandangkan ramai yang merungut tidak dapat melakukan aktiviti ziarah sewaktu tanah perkubur4n diarahkan tutup akibat penul4ran w4bak COVID-19 yang melanda negara.

Paragraf 2

 

“Syukur kepada Allah… Dengan izin-Nya saya dapat ziarah kubvr arw4h mama dan arw4h baba saya setelah sekian lama tak dapat ziarah kerana Perintah Kawalan Pergerakan. Walaupun doa yang tak pernah putus buat kedua arw4h Ibu bapa saya, tapi saat dapat menziarah kubvr orang tersayang teramatlah nikmat dan bahagia… Sesungguhnya arwah tahu akan kehadiran kita saat menziarahi mereka.

“Cuma dalam hati kecil saya berkata-kata… Kenapa tak ada orang yang datang menziarah pusara? Selain dari orang yang sama saja yang selalu datang ziarah kubvr keluarga mereka, sedangkan masa tu adalah hujung minggu.

“Bukan semua orang kerja hujung minggu dan tinggal luar daerah pun. Kebanyakan yang dikebumikan di sini, keutamaan diberikan untuk khariah di sini… Hanya segelintir sahaja orang luar daerah.

“Padahal masa PKP hari tu, ramai yang merungut kenapa tutup kawasan kubur, marah tak dapat ziarah kubvr dan sampai ada yang kena saman sebab ziarah kubvr masa PKP, “ luah Jasmin.

Dalam masa sama, pelakon berusia 47 tahun itu turut berkongsi pengalaman yang terpaksa dilalui ketika menziarahi pusara sewaktu musim perayaan.

“Pengalaman saya sendiri, ramai yang ziarah kubvr hanya masa Hari Raya Aidilfitri dan Aidiladha sahaja. Sampai sesaklah jalan nak masuk kubvr. Dah macam pesta… Semenjak pada tu, menjelang hari raya, saya akan menziarah kubur arw4h ibu bapa saya sehari sebelum sebab tak sanggup nak berebut parking dengan pengunjung yang datang berziarah.

“Bila Kerajaan dah benarkan menziarah, tak ada pulak berduyun yang datang menziarah? Mungkin ramai yang sibuk pergi bercuti gamaknya. Penuhkan tempat percutian dari datang menziarah kubvr dan penuhkan masjid. Ini adalah fitrah manusia. Husnudzon sahajalah,” tulis Jasmin.

Dalam pada itu, Jasmin turut berkongsi pesanan yang diterima oleh arwah opahnya suatu ketika dahulu.

“Saya sentiasa ingat pesan arw4h opah saya. Selagi kita hidup, kerja tak akan pernah habis. Dan sibuk kerja bukanlah alasan yang boleh dipakai untuk kita abaikan masa bersama orang tersayang. Kita sendiri yang kena tentukan masa itu selagi Allah masih pinjamkan nafas buat kita.

“Semoga Allah ampunkan segala dosa saya dan seluruh umat muslimin dan muslimat… Diharamkan az4b api ner4k4 dan fitn4h kubvr. Mendapat Husnul Khatimah, ditempatkan di dalam syurga-Nya tanpa hisab dan dapat bersama dengan Baginda Rasulullah di dalam Syurga Firdaus. Amin,” tutup Jasmin.

Untuk rekod, kedua ibu dan bapa men1nggal dun1a pada 26 Mei 2016 dan 18 Disember 2016.

 

Sumber:Gempak

33 thoughts on ““Bila Kerajaan Dah Benarkan Menziarah, Tak Ada Pulak Berduyun Datang.. Mungkin Sibvk Bercuti Gamaknya” – Jasmin Hamid Tertanya Mengapa Kawasan Perkubur4n Lengang”

  1. Pingback: 늑대닷컴
  2. Hi there, this weekend is good in support of me, because this point in time i am
    reading this enormous educational piece of writing here at my house.

  3. It’s really a nice and helpful piece of information. I’m satisfied that you just shared this
    useful information with us. Please keep us informed like this.

    Thanks for sharing.

  4. I would like to thank you for the efforts you have put in penning this website.
    I am hoping to check out the same high-grade blog posts
    by you in the future as well. In truth, your creative writing
    abilities has encouraged me to get my own website now 😉

  5. Greetings! Very useful advice within this article!

    It’s the little changes which will make the most
    important changes. Thanks a lot for sharing!

  6. Pretty nice post. I just stumbled upon your blog and wanted to say that I have truly enjoyed browsing your weblog posts.
    In any case I will be subscribing in your rss feed and I am hoping
    you write again very soon!

  7. Hi there, just became alert to your blog through Google, and found that it is truly
    informative. I am gonna watch out for brussels. I will be grateful
    if you continue this in future. A lot of people will be benefited from your writing.
    Cheers!

  8. Wow that was strange. I just wrote an really long comment but
    after I clicked submit my comment didn’t show up.
    Grrrr… well I’m not writing all that over again. Anyway, just wanted to say
    great blog!

  9. Greetings from Colorado! I’m bored to tears at work so I decided to browse your site on my
    iphone during lunch break. I enjoy the info you provide here and can’t wait to take
    a look when I get home. I’m amazed at how quick
    your blog loaded on my phone .. I’m not even using WIFI, just 3G ..

    Anyways, superb site!

  10. Hello There. I found your blog using msn. This is
    a very well written article. I’ll make sure to bookmark
    it and return to read more of your useful info. Thanks for the post.
    I will definitely comeback.

  11. My developer is trying to convince me to move to .net from PHP.
    I have always disliked the idea because of
    the expenses. But he’s tryiong none the less.
    I’ve been using Movable-type on a number of websites for about a year and am
    anxious about switching to another platform. I have heard great things about blogengine.net.

    Is there a way I can import all my wordpress posts into
    it? Any help would be greatly appreciated!

  12. I think the admin of this web page is truly working hard in favor of his web site,
    since here every material is quality based stuff.

  13. I always used to study piece of writing in news papers but
    now as I am a user of web thus from now I am using net for articles, thanks to
    web.

  14. I don’t even know how I ended up here, but I thought this post was good.
    I do not know who you are but certainly you’re going
    to a famous blogger if you aren’t already 😉 Cheers!

  15. Hello, for all time i used to check weblog posts here in the early hours
    in the daylight, for the reason that i love to find out more and more.

  16. I’m now not sure where you’re getting your information, but good topic.
    I must spend some time learning more or understanding more.
    Thank you for excellent info I used to be searching for this information for my
    mission.

  17. Thanks for finally talking about > “Bila Kerajaan Dah Benarkan Menziarah, Tak Ada Pulak Berduyun Datang..

    Mungkin Sibvk Bercuti Gamaknya” – Jasmin Hamid Tertanya Mengapa Kawasan Perkubur4n Lengang – OH Trending < Liked it!

  18. Pingback: why not look here
  19. Pingback: address
  20. Howdy, i read your blog occasionally and i own a similar one and i was just wondering if you get a lot of spam
    feedback? If so how do you prevent it, any plugin or anything you can suggest?
    I get so much lately it’s driving me crazy so any assistance is very much appreciated.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *