Keluarga

Ayah Atan byar 7k, aku dijuaI kluarga sndiri. Familiku akan mnyesal, krn buat anak nerraka ini. Itu kata2 Ayah Atan.

B4 Content

Foto sekadar hiasan. Assalamualaikum dan salam sejahtera. Kehidupanku amat berbeza dari orang lain. Sejak kecil lagi ibarat “terasing” daripada keluarga.

Sifatku yang pendiam dan hanya menurut membuatkan mereka lebih membuIiku. Aku selalu digelarkan “anak nerraka” apabila melakukan kesalahan walaupun hanya kesalahan kecil.

Paragraf 2

Aku kurang berjaya disekolah. Kerana selalu dikatakan “anak neraka”, aku menjadi liar dan bergaul dengan budak budak nakal..Aku merkok, hisap gnja tapi alhamdulillah aku tidaklah kearah mer0sakkan anak gadis orang lain.

Aku hanya buat jhat terhadap diri sendiri, tapi aku tidak pernah menyentuh orang lain.
Pergi sekolah setengah hari sahaja, lepas tu lompat pagar. Malik, sahabatku selalu menjadi “penaja” untuk membeli rkok dan gnja.

Sahabatku ini anak orang berada. Walaupun dia nakal, tapi amat pandai dalam pelajaran. Itu membuatkan guru pening utk menghukumnya. Apa taknya, plajar paling suka buat masalah, tapi selalu mendapat nombor 1 di sekolah.

Kalau aku ingat balik, memang unik si Malik ni. Dia amat baik diluar, selalu membeli makanan kepada org miskin, tetapi disekolah dia menjadi amat nakal dan selalu membuat masalah. Berbalik kepada masalah aku, ibu tidak pernah menunjukkan muka manis setiap kali melihatku.

Kalau aku terpecah pinggan pasti ayat yang sama disebut, ANAK H4RAMJ4DAH! Aku pun tak tahu apa salah aku ni, salah waktu ke mereka lahirkan aku?

Ayah? haha, jangan haraplah dia nak ambil tahu pasal aku. Bagi mereka hanya kakak dan abang saja yang memberi kebanggaan kepada mereka. Abang aku supervisor Kilang.

Kakak aku Cikgu. Disebabkan umur yang jarak antara aku dan adik beradik lain, aku tak dapat nak berbakti memberi ibu bapaku duit seperti abang dan kakak.

Bayangkanlah, umur aku baru 16 tahun, masih sekolah tetapi selalu diperli ibarat menyusahkan keluarga. Berapa kali aku ingin berhenti sekolah dan bekerja. Yelah, aku pun teringin nak dipuji macam abang dan kakakku, dapat berikan mereka duit belanja.

Aku impikan ibu dapat membelaiku sayangkan aku sekiranya aku dapat mewahkan dia. Sebab itu aku dapat idea, dri aku ponteng sekolah, baik aku kerja cuci kereta untuk tambah belanja.

Malik menghalang, siap cakap nak bayarkan gaji aku. Tapi aku berdegil sebab ingin betul melihat ibu gembira bila tengok aku bawa duit pulang.

Tapi sangkaan ku meleset. Sambil kubawa duit RM50 didalam kocek untuk kuberikan kepada ibu, ibu memarahi aku dan bertanyakan dari mana aku dapat duit sebanyak ini?

Aku ceritakan segalanya tetapi mereka tidak percaya. Abang siap menghasut mengatakan aku menjadi pengedar gnja. Kebetulan bekas plastik gnja ada lagi didalam beg aku.

Aku dihalau keluar malam itu dan disumpah seranah mengatakan aku ini anak yang tiada membawa untung.

Ya, aku dihalau sehelai sepinggang. Malik, sahabatku menjemputku datang ke rumah. Nasib aku baik.

Ayah Atan, ayah Malik menerima aku dengan baik. Ayah Atan sanggup bersemuka dengan Ibu ku dan aku ingat lagi ayat yang terpacul dari wanita yang melahirkanku.

“Hisyam sudah aku anggap bukan anakku, menyusahkan kami sekeluarga”. Bederai air mataku ketika itu. Ayah Atan memohon hak penjagaan supaya aku dapat menjadi anak angkatnya.

Keluargaku mengambil kesempatan sekiranya ingin mendapatkanku, Ayah Atan harus membayar RM5000 sebagai persetujuan.

Terkejut Ayah Atan dan berkata, aku bukan barang dagangan yang boleh dijual beli. Tetapi kerana kasihankanku, Ayah Atan membayar RM7000 dan membawa aku pergi.

Ayah Atan siap berkata, satu hari nanti keluargaku akan menyesali kerana membuat “anak neraka” ini.

Bermula hidupku dirumah Malik. Ayah Atan berkata, Sejak Malik berkawan denganku, Malik semakin baik dan menjadi rapat kepadanya. Sebab tu Ayah Atan tak menjadikan aku sebagai bebanan dan menerima aku menjadi anaknya.

Aku seperti tersedar dengan peluang kedua ini dan aku janji akan belajar bersungguh sungguh untuk membalas budi kepada Ayah Atan.

Aku dan Malik setiap hari belajar dan kami berjanji untuk melupakan seketika rkok dan gnja kerana SPM semakin hampir.

Berkat tekad kami, aku mendapat 4A dan Malik mendapat 8A. Tidak pernah lagi aku mendapat A didalam subjek sewaktu belajar. Terima kasih kepada Malik yang berotak geliga menolongku disaat aku perlukan bantuan.

Kerana Malik adalah pelajar cemerlang, dia mendapat biasiswa kerajaan melanjutkan pelajaran ke UK. Yang lucunya, Malik mendapat tawaran kursus Doktor Perubatan.

Terkejut Malik waktu tu kerana dia adalah ‘bekas’ remaja liar dan kini akan menjadi bakal doktor.

Aku pula mendapat tawaran matrikulasi di seterusnya melanjutkan pelajaran ke IIUM didalam bidang perundangan. Ya, Anak neraka ini mendapat tawaran ke Universiti ISLAM Antarabangsa.

Sewaktu hari pertama aku menjejak kaki ke IIUM, aku rasakan bertapa berdosanya diri ini dan berasa tidak layak menjejak kaki ke sana.

Sedih kerana tidak dapat bersama Malik ke luar negara, tetapi rupanya Allah sudah tetapkan yang aku perlu berada di Malaysia dan IIUM kerana Ayah Atan diserang sakit lumpuh. Allahu, nasib baik lagi aku ada disini.

Kerana Ayah Atan sudah lumpuh, Ayah Atan membuat keputusan untuk menjual kesemua share didalam company dan segala bas dan lori.

Ayah Atan juga telah menjual rumah besarnya dan membeli rumah teres dua tingkat di Gombak. Sebelum beliau membuat keputusan, beliau telah berunding dengan aku dan Malik.

Kami menyokong setiap keputusannya lagipun hanya aku dan Ayah Atan sahaja berada disini.

Buat apa rumah besar besar dan aku sedikit pun tidak kisah sekiranya kami menjadi susah kerana aku tahu aku boleh menjaga Ayah Atan yang selama ini berusaha memewahkan aku dan Malik. Malik menangis kerana tidak dapat balik, apatahlagi kami sudah tidak mewah, dia tidak dapat balik selalu.

Aku dengan kuatnya berkata, Ayah Atan masih ada aku. Aku boleh menjaganya sambil menghabiskan ijazah aku kerana rumah kami amat dekat dengan IIUM. Kerana kesebukkan aku menjaga Ayah Atan, aku sudah lupa hal keluargaku sehinggalah aku teserempak dengan kakak kandungku yang menjadi cikgu itu sewaktu membeli barang untuk keperluan Ayah Atan.

Rupanya kakakku sudah berkahwin tetapi hidup seperti neraka. Kerana suaminya menggunakan namanya untuk membuat pinjaman peribadi. Diluahkan segalanya kepadaku. Semenjak aku dihalau, ibu bapaku bercerrai kerana ayahku ada orang lain.

Abangku pula selepas kahwin terus lupakan keluargaku. Apatahlagi nak berikan duit seperti selalu. Kakakku pulak dikejar bank dan ahlong gara gara suaminya. Kakakku merayu untuk aku pulang dan ingin meminjam sedikit duit untuk membayar hutang.

Warga pembaca semua, aku ingin mendapat nasihat dari semua adakah perlu aku membantu keluargaku sendiri? Sejak kecil lagi aku dihina sebegitu teruk sehingga Ayah Atan terpaksa membeliku.

Mereka telah membuang aku jauh sewaktu aku didalam kesusahan. Aku sekarang masih belajar dan apa yang ada sekarang adalah duit dari Ayah Atan.

Walaupun Ayah Atan memberikanku setengah hartanya kepadaku dan setengah lagi kepada Malik, tapi aku rasa tidak wajar aku menggunakan duitnya utk menyara keluargaku.

Ibuku, selepas tahu aku sudah hampir berjaya dan akan menjadi peguam tidak lama lagi, terus mengucapkan SAYANG dan RINDU.

Seriously hidup aku hanya ada AYAH ATAN. Aku tidak mahu menjadi anak derhaka, tetapi situasi aku ini aku tidak dapat menerima mereka lagi. Akhir sekali, aku memberikan duit RM50 kepada kakakku, dan meminta dia memberikan kepada ibuku.

Duit RM50 yang masih kusimpan sewaktu aku membawa pulang hasil gaji pertamaku dan saat hari yang aku dihalau keluar dahulu.

Aku masih simpan rapi didalam dompetku kerana dah niat aku dari dahulu lagi RM50 itu aku ingin memberi kepada ibu dengan harapan ibu dpt menerimaku dan menyayangiku. Tetapi sudah terlambat.

Hati aku sudah kering untuk menerima mereka kembali, dan aku tahu kerana aku sudah berjaya berkat hasil titik peluh Ayah Atan, mereka ingin menumpang kesenangan aku.

Bayangkan kalau aku sekarang hanya penagih ddah, adakah mereka aku menerimaku seperti sekarang. Hipokrit dan mata duitan! Itu yang aku dapat gambarkan keluargaku sekarang.

Aku tidak akan menggunakan duit Ayah Atan untuk kesenangan mereka apatahlagi Ayah Atan amat memerlukan untuk rawatan kesihatannya.

Sekiranya aku ingin berikan kepada mereka nanti, biarlah dengan gajiku sendiri dan yang paling utama tetap AYAH ATANKU!

Doakan semoga Ayah Atan kembali sihat dan Malik dapat kembali kesini dan dia dapat kesempatan untuk merawat bapanya sendiri.

Inilah perjalanan kami dari budak budak nakal sehinggalah sekarang. Seperti novel, tetapi inilah hidupku. Kepada yang menjadi ibu dan ayah, hargailah anak anakmu, kerana anak anak ini membawa rezeki kepada keluarga.

Sekiranya sudah tidak mampu atau tidak menerima anak lagi, janganlah melahirkan mereka kerana anda akan merosakkan masa depan mereka seperti mana aku hadapi. Nasib aku sekadar baik kerana aku ada Malik dan Ayah Atan.

Reaksi warganet

Zuraini Din –Tergamak ibubapa jual anak sendiri. Tak bole terima di akal ku. Semoga Ayah Atan sembuh dan kau dapat balas budinya.

Abaikan je keluarga kau tu. Tak adil lah kau nk gunakan duit ayah atan untuk bantu mereka.

Tak malunya, dah dibuang nak kutip balik. Rasa tak percaya lah itu ibubapa kandung kau. Abang kau yang disayang tu pon lari tinggalkan keluarga, kau bolayan je lah. Sekali kau bantu, berulang kali mereka akan meminta.

Rose bahar –Allahu, sedih sungguh Jalan cerita. Alhamdulillah Peng0rbanan Ayah Atan sungguh besar, dan memberi kesan yang besar untuk Hisyam berjaya sehingga kini.

Bagi akak, utama kan Pak Atan.. Kalau perlu just bantu yang termampu, sebab macam mana pun ibu tetap orang yang melahirkan. Semoga Hisyam dan keluarga sentiasa bahagia dan dirahmatiNya.

Adilah sabri –Yang bermasalah family awak. Ibu ayah awak yang gagal didik anak dengan baik, sebab tu awak bermasalah di sekolah.

Dan paling saya tak boleh terima, ibu ayah apa yang tergamak jual anak sendiri. Tapi alhamdullilah awak bangkit, jangan siakan jasa Ayah Atan.

Hadiahkan kepada Ayah Atan segulung ijazah dan tunaikan lah impian awak untuk menjadi seorang peguam.

Semoga berjaya dan dipermudahkn urusan.Pasal keluarga awak tu tiada siapa boleh paksa awak untuk maafkan mereka.

Cuma nanti ibu awak dah tua, jangan abaikn dia. Sebab tanpa ibu awak, awak takkan lahir dan jadi diri awak yang sekarang.

She sue –Itu ujian untk kamu, semoga tabah dan hadapilah dengan tenang. Kerana ujian demi ujian yang telah Allah titipkan dan perjalanan hidup kamu yang pernah berliku itu pasti ada hikmahnya.

Kamu bertuah kerana di pertemukan dengan seorang insan yang mulia seprti Ayah Atan dan Malik dan berjaya menjadi seorang pelajar yang berjaya ke menara gading (itu hikmahnya).

Kesimpulannya, kamu tenang dan aman besama Ayah Atan dan Malik tanpa di ganggu gugat lagi.

Cumanya kini ketenangan kamu sedikit sbanyak terganggu tatkala kamu di beritakan akan perkabaran ibu dan keluarga yang semakin di himpit musibah.

Sebagai anak yang tersingkir pastinya kamu akan berada di persimpangan dilema dalam menentukan ke manakah arah kamu nanti.

Samada ke kanan atau ke kiri, kamu telah matang maka fikirlah sebagai seorang muslim yang profesional dalam menangani permaslahan yang di hadapi dengan tenang.

Cuma apa yang dapat di komentarkan disini secara peribadi seandainya saya berada di tempat kamu, tiada halangan meletakkan ayah angkat di tempat yang tertinggi dalam hidup kita dan membalas jasanya.

Nmun perlu dikisahkan juga tentang susuk yg melahirkan dan menumpangkan rahimnya selama 9 bulan meskipun kelahiran anak itu di anggap sebagai menyusahkan, fitrah manusia tidaklah sempurna dan ada khilafnya.

Ianya amatlah sukar untk melupakan kan? oleh itu ketika melayari kehidupan atas muka bumi ini biarlah kita menjadi seperti ‘pokok yg berbuah lebat di baling batu tetap menjatuhkan buah yang ranum’.

Allah sudah meletakkan kita di atas jalan jalan yang Dia pilih mengikut kemampuan kita sekadar menguji keimanan diri.

Soal ibu kamu itu, berbaktilah selagi dia masih hidup mengikut kemampuan kamu. Itu tangungjawab sebagai seorang anak kepada ibu bapa.

Seburuk mana pon mereka tetap insan yang tidak boleh di nafikan hak. Jika kamu menafikan hak mereka maka kamu tidak ubah seperti mereka.

Belajar memaafkan tidak beerti menunduk sekali lagi. Sekarang kamu perlu tegas dan serius, jangan biar sesiapa menghidu setiap kelemahan kamu.

Saranan saya berbaktilah kepada kedua orang tuamu sekadar termampu dan sentiasa berdoa semoga mereka insaf dan percaya karma itu ada.

Dan tentang Ayah Atan jangan dilupa akan jasa nya, jagalah dia sebaik mngkin kerana dia insan yang mulia. Semoga berjaya

Sumber – Hisyam (Bukan nama sebenar) via IIUMC.

50 thoughts on “Ayah Atan byar 7k, aku dijuaI kluarga sndiri. Familiku akan mnyesal, krn buat anak nerraka ini. Itu kata2 Ayah Atan.”

 1. I simply desired to thank you very much once more. I do not know what I would’ve created without those hints contributed by you concerning such a situation. It absolutely was a very traumatic case for me personally, but being able to see a new specialised strategy you handled that made me to cry for gladness. I am just happy for this help and then believe you are aware of a powerful job you have been providing educating the mediocre ones through a blog. Most likely you have never encountered any of us.

 2. I wanted to make a brief word to be able to express gratitude to you for these great hints you are writing at this site. My time consuming internet search has finally been honored with reasonable content to talk about with my family members. I ‘d claim that most of us website visitors actually are unquestionably blessed to exist in a useful website with so many perfect professionals with helpful pointers. I feel extremely blessed to have discovered your entire website page and look forward to plenty of more pleasurable minutes reading here. Thanks again for a lot of things.

 3. Needed to create you one tiny remark to say thank you over again over the remarkable techniques you have discussed above. It has been quite unbelievably open-handed of you in giving easily all some people might have distributed for an electronic book to generate some profit on their own, chiefly considering that you might well have done it in the event you desired. These secrets additionally acted to become great way to be aware that some people have a similar desire just as my very own to realize more and more with regards to this problem. I am certain there are thousands of more fun occasions up front for individuals that view your blog post.

 4. My husband and i ended up being quite cheerful when John could finish off his inquiry via the precious recommendations he had while using the web site. It’s not at all simplistic just to always be offering guidelines which usually a number of people have been making money from. And we all remember we have the website owner to thank because of that. The entire illustrations you made, the straightforward website navigation, the friendships you can assist to instill – it’s got mostly superb, and it is assisting our son and our family reason why that issue is brilliant, and that’s pretty indispensable. Thank you for everything!

 5. I really wanted to develop a quick comment so as to thank you for these splendid information you are writing at this website. My time-consuming internet investigation has now been compensated with useful facts to exchange with my family and friends. I ‘d assert that we readers are very much endowed to live in a decent website with so many brilliant people with great ideas. I feel really blessed to have encountered the site and look forward to so many more amazing minutes reading here. Thanks again for a lot of things.

 6. My wife and i have been cheerful that Albert managed to deal with his investigation out of the precious recommendations he acquired when using the web site. It’s not at all simplistic to just be freely giving key points most people might have been trying to sell. And we realize we’ve got the writer to give thanks to because of that. The type of illustrations you made, the simple web site menu, the friendships you will assist to promote – it’s got all sensational, and it’s really making our son in addition to the family consider that this content is amusing, and that is especially fundamental. Many thanks for all!

 7. Needed to send you a very little note to be able to say thanks over again about the unique principles you’ve contributed in this case. This is certainly remarkably open-handed with you to present freely just what a number of us could have marketed as an ebook to get some bucks on their own, certainly considering the fact that you could possibly have tried it if you considered necessary. The points in addition served to become fantastic way to know that other individuals have a similar desire really like mine to understand a great deal more concerning this matter. I know there are a lot more pleasant sessions up front for individuals that look into your site.

 8. Thanks for all your valuable labor on this site. Betty loves managing investigation and it’s really easy to understand why. I know all regarding the dynamic method you present vital guidelines on the website and therefore boost participation from website visitors on that content while my girl is certainly being taught a lot. Take advantage of the rest of the new year. Your conducting a really good job.

 9. Thank you a lot for giving everyone a very spectacular chance to read articles and blog posts from here. It can be very beneficial and as well , stuffed with a great time for me and my office friends to visit your blog particularly 3 times weekly to read through the new stuff you will have. And indeed, I’m so always astounded considering the excellent tactics served by you. Selected 3 points in this posting are unquestionably the most effective I have ever had.

 10. Can I simply say what a reduction to seek out somebody who really is aware of what theyre talking about on the internet. You undoubtedly know find out how to bring a difficulty to mild and make it important. Extra individuals need to learn this and perceive this aspect of the story. I cant imagine youre not more common since you definitely have the gift.

 11. I used to be very happy to seek out this net-site.I wished to thanks in your time for this wonderful read!! I undoubtedly having fun with each little bit of it and I have you bookmarked to take a look at new stuff you weblog post.

 12. Youre so cool! I dont suppose Ive read something like this before. So good to find any person with some unique ideas on this subject. realy thank you for starting this up. this web site is something that’s wanted on the net, someone with a little bit originality. useful job for bringing something new to the web!

 13. That is the right weblog for anyone who wants to find out about this topic. You understand so much its almost hard to argue with you (not that I truly would need匟aHa). You undoubtedly put a new spin on a topic thats been written about for years. Great stuff, simply great!

 14. Oh my goodness! a tremendous article dude. Thank you However I am experiencing subject with ur rss . Don抰 know why Unable to subscribe to it. Is there anyone getting similar rss drawback? Anybody who knows kindly respond. Thnkx

 15. I am usually to blogging and i really recognize your content. The article has actually peaks my interest. I’m going to bookmark your web site and maintain checking for brand new information.

 16. There are some fascinating cut-off dates in this article however I don抰 know if I see all of them middle to heart. There’s some validity however I will take maintain opinion till I look into it further. Good article , thanks and we would like more! Added to FeedBurner as properly

 17. I have to express thanks to this writer for bailing me out of this particular difficulty. As a result of exploring throughout the search engines and seeing advice which were not beneficial, I figured my entire life was well over. Being alive without the approaches to the difficulties you’ve fixed all through the article is a serious case, and ones that could have in a wrong way damaged my career if I hadn’t noticed the blog. Your own knowledge and kindness in handling all things was very helpful. I’m not sure what I would’ve done if I had not discovered such a thing like this. I can also at this point look ahead to my future. Thanks for your time so much for this reliable and sensible help. I won’t think twice to propose the blog to anyone who would need guide on this subject.

 18. I used to be very pleased to find this net-site.I needed to thanks for your time for this glorious learn!! I definitely enjoying each little little bit of it and I have you bookmarked to check out new stuff you blog post.

 19. There are some attention-grabbing deadlines in this article however I don抰 know if I see all of them center to heart. There is some validity however I’ll take maintain opinion till I look into it further. Good article , thanks and we would like more! Added to FeedBurner as effectively

 20. There are some interesting points in time in this article however I don抰 know if I see all of them heart to heart. There is some validity however I will take hold opinion till I look into it further. Good article , thanks and we wish extra! Added to FeedBurner as properly

 21. Nice post. I be taught something more challenging on totally different blogs everyday. It’ll always be stimulating to learn content material from other writers and apply a bit something from their store. I抎 desire to make use of some with the content on my blog whether you don抰 mind. Natually I抣l give you a link on your web blog. Thanks for sharing.

 22. I抦 impressed, I need to say. Actually rarely do I encounter a blog that抯 each educative and entertaining, and let me let you know, you have got hit the nail on the head. Your idea is excellent; the problem is one thing that not sufficient individuals are talking intelligently about. I am very glad that I stumbled throughout this in my seek for one thing referring to this.

 23. Howdy! I simply would like to give a huge thumbs up for the nice info you will have right here on this post. I shall be coming back to your blog for more soon.

 24. There are actually a variety of details like that to take into consideration. That is a nice point to convey up. I supply the ideas above as common inspiration but clearly there are questions just like the one you bring up where crucial factor will probably be working in sincere good faith. I don?t know if greatest practices have emerged round issues like that, but I am positive that your job is clearly recognized as a good game. Both boys and girls really feel the impression of only a moment抯 pleasure, for the rest of their lives.

 25. That is the suitable weblog for anyone who wants to find out about this topic. You realize so much its nearly laborious to argue with you (not that I really would need匟aHa). You definitely put a brand new spin on a subject thats been written about for years. Nice stuff, simply nice!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *