Trending

Al Fatihah. Peskit Yang Mlnta Dibbaskan AffendyYus0f Telah Menlnggal Dunla

GEORGE TOWN – Seorang p.esak1t C0vid 19 yang mend.akwa dirinya dic.ulik dan dipaksa berada di Unit R.awatan Rapi H.ospital Pulau Pinang di sini disahkan masih menjalani r.awatan memandangkan keadaannya yang k.ritikal dan beri.siko menyebarkan v.irus itu sekiranya dibenarkan pulang.

Pengarah Jabatan Kes.ihatan Negeri Pulau Pinang (JKNPP), Dr. Ma’arof Sudin berkata, pes.akit itu telah dimasukkan ke wad ICU selepas disahkan mengalami C0vid 19 tahap empat.

“Pemeriksaan awal menunjukkan pesa.kit mengalami penurunan tahap oksigen yang sangat membimbangkan dan r.awatan terapi oksigen telah dimulakan.

Al Fatihah. Peskit Yang Mlnta Dibbaskan AffendyYus0f Telah Menlnggal Dunla

“Keadaan pes.akit semakin k.ritikal sehingga kadar oksigen dalam d.arah hanya boleh distabilkan dengan menggunakan mesin b.antuan pernafasan iaitu ventilator,” katanya dalam satu kenyataan di sini hari ini.

Terdahulu, tular di media sosial sejak semalam mengenai seorang pes.akit C0vid 19 di ICU HPP yang mend.akwa dirinya diculik dan dipaksa menjalani ra.watan di wad ICU h.ospital berkenaan walaupun keadaan kesi.hatannya stabil.

Tambah beliau, pegawai per.ubatan pakar perubatan rapi dan ICU telah memaklumkan kepada pes.akit serta ahli keluarganya mengenai keadaan pesa.kit yang berada pada tahap kr.itikal.

“Pihak h.ospital juga telah berulang kali menjelaskan kepada pes.akit serta ahli keluarga mengenai ri.siko yang boleh memb.ahayakan dirinya sekiranya dia tidak membenarkan r.awatan dijalankan.

“Namun pes.akit masih tidak bersetuju dengan r.awatan yang disyorkan dan memohon untuk dibenarkan pulang atas risiko sendiri,” katanya.

Tambahnya, pihak h.ospital masih memantau dan menempatkan pes.akit di ICU walaupun dia enggan menerima r.awatan terapi oksigen dan alat b.antuan pernafasan memandangkan keadaannya yang k.ritikal.

Dalam pada itu, katanya, pihak HPP juga menafikan bahawa pes.akit tidak diberi makanan ketika berada di ICU kerana pihaknya memberikan makanan berbentuk cecair seperti susu bagi memudahkan penghadaman dan mengelakkan berlakunya k.omplikasi.

Al Fatihah

Seorang pes.akit C0vid 19 yang tular selepas mend.akwa dirinya dic.ulik dan dipaksa berada di Unit R.awatan Rapi (ICU) H.ospital Pulau Pinang disahkan meninggal dunia, hari ini.

Allahyarham Affendy Mohd Yusof, 43, dikatakan sudah dipindahkan ke wad biasa selepas melepasi tempoh j.angkitan C0vid 19.

Khabar dipercayai berkaitan pemergian arwah turut dikongsi seorang pengamal perubatan, Dr. Malar Santhi Santherasegapan di laman Facebook milik beliau sebentar tadi.

Al Fatihah. Peskit Yang Mlnta Dibbaskan AffendyYus0f Telah Menlnggal Dunla

“Ajal m.aut bukan di tangan doktor atau peguam atau atas sesuatu prosedur. Ajal m.aut telah ditetapkan. Persoalannya, adakah kita sudah berikhtiar sehabis baik. Apa yang kita boleh bakal lakukan kalau ada k.es akan datang.

“Ajal dia sudah sampai dan nyawanya sudah diambil. Sama seperti saya, kalian semua juga mesti reda dengan pemergian dia.

Persoalannya, apa yang kita akan buat atau patut buat pada masa hadapan untuk kes sama? Apa iktibar yang kita boleh ambil daripada kisah ini,” tulisnya hari ini.

Kredit : Kosmo

 

Apa Pendapat Anda? Dah Baca, Jangan Lupa Komen Dan Share Ya. Terima Kasih!

Jom Like Page Kami Juga Di Facebook Era Tv

Sumber : https://aud1r8.com

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *