Keluarga

2 tahun suami teringin nak sentuh aku tp aku xbagi sebab suami tiada duit nak bg nafkah

B4 Content

Foto sekadar hiasan. Assalam semua pembaca. Semoga kisah saya ni boleh buat para pembaca berfikir. Aku Fina. We have been married for 5 years waktu tu. Dah ada dua orang anak, waktu tu umur empat dan dua tahun. Waktu tu, kehidupan kami tak senang macam sekarang. Susah. Walaupun both of us bekerja, tapi still aku rasa hidup kami susah.

Aku hanya ada kancil buruk, dan suami aku hanya ada kereta satria second hand. Dia kerja gomen, aku pun kerja gomen. Kalau ikut, tak patut ada masalah pun dari segi kewangan. Tapi aku tak sabar.

Paragraf 2

Aku tak boleh sabar untuk ada rumah sendiri tak nak menyewa, aku tak boleh sabar bila suami aku hanya bagi nafkah yang sedikit waktu tu, aku yang buta dalam menilai sebenarnya. Dalam hati aku duk cakap, suami aku ni tak guna. Aku tak nak menilai sekecil kecil pengorbanan suami aku untuk kami sekeluarga.

Yang aku Nampak, Cuma pengorbanan aku. Sebab, nafkah untuk aku sikit, aku selalu persoalkan mana pergi duit dia. Waktu tu gaji dah 3 ribu mana pergi duit.. Nak beli tudung pun pakai duit aku sendiri.

Nak beli handbeg pun duit aku sendiri. Nak harap dia belikan waktu birthday, memang mmpus sampai bila aku tak dapat. Gelang emas apatah lagi. Tapi, itulah suami aku yang aku kenal sejak di zaman university.

Zaman bercinta pun, dia ingat birthday aku, tapi untuk dia bagi hadiah tu memang bukan dia. Dia tunjuk dengan cara belanja makan. Dia tunjuk sayang dia dengan jaga kita, pastikan barang keperluan kita cukup, rumah selesa.

Tapi yang aku Nampak, aku nak hadiah dari dia. Walaupun tak mahal. Ye lah, isteri. Memang nak merasa semua tu macam orang lain dapat hadiah macam macam waktu birthday. Aku tak.

So waktu ni, aku mula memberontak. Aku silap dalam melihat sekecil kecil pengorbanan dia. Aku pentingkan diri sendiri. So bila tak tahan kononnya hidup macam ni, padahal kita orang okay je makan pakai cukup, cuma aku yang merasa tak pernah cukup.. aku bagitahu suami aku yang aku nak bisnes online. Melabur sikit, pergi kelas bisnes and mula jual produk.

Mulanya dia macam berat sebab dia takut tak laku ke ape, ye lah nak melabur bukan senang nanti nak buat loan nak bayar tu lagi, takut rugi lagi la merana. Tapi aku degil. Nasihat dia buat aku panas.

Dia tak faham ke aku nak tolong dia cari duit lebih. Dia tak faham ke aku nak berkorban untuk dia. Aku sepatutnya dia tanggung, tapi tak dapat nafkah cukup pun. So, walaupun berat hati dia benarkan jugak.

Aku apa lagi, dah jumpa kawan bisnes pergi la buat loan gomen memang senang loan and semua prosedur nak start bisnes online kawan aku ni la yang ajak aku buat loan untuk bisnes online ni kat tempat kerja.

Tengok dia hidup mewah pakai beg kasut tudung baju semua branded, aku teruja . Semua macam best. Ada jatuh bangun dalam bisnes, but I keep going. Mula Nampak hasil. Mula Nampak untung.

Tapi sebenarnya. Ada sesuatu yang aku hiilang. Ada sesuatu yang aku buat silap. Mereka terabai. Suami aku ni suami yang baik sebenarnya. Walaupun dia tak kaya, tapi dia tolong basuh baju, sidai baju, layan anak, dia akan tolong basuh kereta, kemas laman belakang. Okay dah tu kan… Aku just kemas rumah, masak, lipat baju, layan anak sikit sikit.

Tapi bila sibuk bisnes online ni aku tak ada masa untuk mereka. Balik kerja petang dah penat, aku akan tidur. Suami la yang layan anak aku sofia dan safiyya waktu tu. bangun pkul 6.30 petang baru nak masak. Lepas masak, aku akan masuk bilik. Mengadap fon.

Promote barang, sibuk dengan whatsapp family, layan customer. Anak aku dengan suami aku sampai la anak-anak aku tidur. Baju suami jangan risau, aku hantar dobi untuk iron seminggu terus.

Suami aku sebenarnya dah berapa kali tegur, nak bisnes boleh. Tapi jangan sampai mengabaikan anak. Since anak aku tak menyusu badan, lagi la aku memang serahkan pada dia untuk uruskan anak.

Tapi bagi aku, dia tak faham. Suami aku tak faham aku cuba berkorban untuk keluarga. Setiap kali itu la topik kami gduh, aku tak nak kalah. Last last, dia diamkan aja.

Tapi sebenarnya, itu lah yang menyebabkan dia sunyi. Suami aku jenis tak suka marah marah, dia berhati lembut dan penyabar. Tu yang dia diamkan aja dan aku, rasa menang. Lama lama aku jadi malas nak layan dia. Handphone dan bisnes tu la yang bawak aku jauh dari dia, safiyya dan sofia.

Memang best bisnes bila untung. Aku beli tudung ariani, coach, prada, kasut sembonia semua branded la pendek kata. Aku beli barang dapur, perabot rumah. Dalam pandangan aku, suami aku tak boleh harap. Suami useless. Walhal sebenarnya aku yang buta dalam menilai. Suami aku kumpul duit sikit sikit tak nak berhutang banyak sangat.

Dia nak buat satu satu sampai la gaji kami stabil.Dia tak nak berhutang dengan buat loan untuk beli perabot rumah. Slow slow, dia dapat beli kereta second hand Persona.

Okay la tu dari naik kereta kecik tu. Anak anak dah nak membesar. Tapi once aku dah mula rasa senang buat loan, aku buat lagi loan. Untuk tolong adik beradik aku pulak. Aku tak fikir pun pasal suami, dan anak-anak. Bagi aku, tu tanggungjawab dia. Suami la fikir macam mana nak cari duit nak renovate rumah.

Aku mula buat loan tanpa pengetahuan dia. Sebab bagi aku tak salah. Aku nak tolong family, lagipun tu duit aku. Bisnes pun rancak so aku tak rasa akan sontok duit someday. Seronok. Seronok bisnes laku. Seronok dapat duit banyak. Aku jadi taksub dengan material.

Dia dah berapa kali nasihat jangan beli beg lagi, jangan beli tudung baju lagi. Tapi aku cakap, tu duit aku. Aku kerja penat untuk dapat semua tu. Why not aku reward diri. Sebenarnya, untung bisnes sampai situ je, selebihnya duit loan aku gunakan untuk aku shopping sana sini, untuk aku beli mana patut.

Tapi aku beli perabot pun share share duit dengan dia. Just, dalam hati aku rasa aku yang tanggung keluarga ni sekarang. Aku dah tak nampak semua pengorbanan dia yang lain. Aku lupa satu hal, kewangan dia. Aku langsung tak pernah tanya dia ada duit ke tak.

Aku buat loan lagi untuk pelaburan emas. Adik aku yang ajak, bila aku bagitahu suami dia tak setuju. Memang tak setuju sebab dia takut tu MLM. Tapi entah kenapa aku degil waktu tu, maybe aku rasa dia ni hanya mengongkong aku, tak pernah nak sokong apa aku buat, so aku buat senyap senyap loan untuk melabur emas kat bank. Aku dah nusyuz sebenarnya sebab telah membelakangkan dia.

Balasan aku dapat, bisnes aku lingkup. Aku terpaksa buat loan demi loan untuk keluarkan emas tu. Mungkin jugak aku taksub nak buat pelaburan tu, sebab tengok kawan kawan dapat gelang dari suami masing masing.

Aku sepanjang kahwin tu je la gelang kaki dan cincin. Aku kecewa. Sangat kecewa. Tu yang aku rasa tak salah aku buat loan. Aku buat loan lagi, duit saving loan asb pun lesap entah kemana.

Aku tolong adik adik aku tanpa pengetahuan dia, aku buat itu ini tanpa pengetahuan dia. Sampai la aku sendiri yang sesak. Bisnes dah tak berapa nak jalan. Mungkin itu balasan Tuhan. Berkat aku sebagai isteri hiilang. Sempit duit.

Sebab aku tipu suami. Nikmat aku sebagai isteri hiilang. Aku hiilang ketenangan. Tapi aku tak rasa bersalah sangat waktu tu. Aku fikir, aku buat demi keluarga. Dia yang tak bagi nafkah pada aku.

Bila jadi macam ni aku lagi la salahkan suami tak bagi nafkah. Tapi aku lupa, dia pun ada hutang ptptn dia nak bayar, masih ada mak ayah jauh di sabah nak kena kirim duit, masih nak belajar saving duit untuk stabilkan hidup kami.

Dia yang bayar semua bil astro streamyx elektrik air dan insuran anak. Dia beli barang basah kat pasar setiap minggu, dia beli keperluan rumah, apa yang rosak dia akan beli and baiki. Kenapa lah aku cukup buta nak nampak semua tu.

Yang aku tahu, marah. Duit cash nafkah tak bagi kat aku. Aku tak nampak nafkah tu dah diberi sebenarnya. Ubat bila aku skit, dia belikan, baju anak dia belikan, baju raya aku dan anak dia belikan setiap tahun, makanan petang dia belikan sebab aku dah jadi jarang masak kat umah bila penat. Aku jadi dingin dengan dia. Aku rasa dia tak faham aku.

Aku penat urus keluarga. Tapi sebenarnya aku penat dengan hutang loan, dengan kesempitan duit, dengan masalah aku sendiri. Tapi aku yang tak dengar nasihat, still aku hanya nampak salah dia.

Nafkah batin dia aku abaikan dengan alasan penat. Tangan dia pun aku dah tak pegang lagi dengan alasan tangan dia kasar, skit bila dia pegang. Kami jadi dingin.

Aku dunia aku, buat tugas isteri mana yang patut, pkul 9 malam dah tidur anak dan suami pandai pandai la survive sendiri. Yang jauh dari mereka itu aku. Leka dengan dunia aku. Dunia shopping, dunia kemewahan.

Loan sana loan sini sampai rosak payslip aku. Waktu ni kami baru dapat beli rumah sendiri. Joint loan dengan suami. Mungkin aku juga hiilang berkat sebagai isteri bermula di sini.

Dia sunyi. Sofia Safiyya sunyi tanpa perhatian ibu dia. Aku jadi sangat dingin. Kemuncak dia, aku dah tak layan lagi suami aku. Nafkah batin memang tak de langsung sampai dia yang terhegeh hegeh minta, kemesraan tu dah tiada. Dia dah biasa hidup sendiri dengan anak- anak.

Dah biasa hidup tanpa perhatian dari aku. Tapi aku cakap, dia yang tak beri perhatian yang cukup untuk aku. Suami tak guna. Tapi aku tak fikir , kenapa jadi macam tu? Ya, sebab aku tak mesra dengan suami. Sebab yang halal untuk hubungan suami isteri dia tak dapat, dia jadi dingin.

Betapa selama mana dia kecik hati dengan aku sebab tolak permintaan dia tanpa alasan kukuh kecuali penat, selama tu sebenarnya aku nusyuz pada suami sendiri. Still, aku Nampak dia yang salah sebab dingin.

Suami aku tetap tenang. Rupanya tenang dia, adalah tenang kesunyian. Dua tahun camtu memang jarang aku bagi suami aku sentuh aku entah kenapa aku jadi sampai macam tu sekali. Aku sayang, tapi entah. Kecewa mungkin dengan sikap dia sebab aku yang tak pandai menilai pengorbanan dia.

Bila dia cakap dia tak ada duit, aku marah. Aku tak pernah duduk dengan dia bajet financial dia dan aku. Aku tak pernah cuba untuk faham dia, dia faham aku. Then, go on hidup kami macam ni.. Sampai la suatu hari, kantoi message seorang perempuan.

Terdetik nak bukak message dia..Punya la aku tak hirau suami, sampai aku tak check pun fon suami aku. Aku yang buka ruang untuk dia mula sayang orang lain Bila aku baca message tu aku kecewa So bila dia mengaku aku meng4muk macam singa afrika. Jantan tak guna. Suami ajak bincang bila aku dah reda kemarahan aku.

Dia cerita satu persatu macam mana dan kenapa semua tu berlaku. Dia nak kahwin dengan perempuan tu, dan nak bagitahu aku, mereka dah plan nak jumpa aku bagitahu akan hubungan mereka… Tapi dah kantoi awal. Mungkin juga ini aturan Allah untuk gerakkan hati aku baca message tu.

Tamparan hebat untuk aku. Cukup hebat. Waktu ni aku cuma nampak salah dia Dia salah Aku ungkit semuanya Aku suruh dia pilih, antara aku ke perempuan tu. Kalau tak dia akan hiilang anak sofia dan safiyya. Dia mintak kami masing masing muhasabah diri. Aku dan dia ambik ruang bertenang.

Aku bagitahu kawan baik dan adik yang aku rapat pasal ni. Mak ayah aku pun aku bagitahu. Dia tenang macam biasa. Semua suruh aku ugut suami aku macam tu. Pilih, aku ke perempuan tu.

Sampai la suatu hari kawan rapat aku tu datang jumpa aku. Kami berbincang pasal ni sebab aku dah tak boleh fikir. Ayat pertama kawan aku, istikarah. Jangan biarkan nafsu, amarah, dan orang lain peng4ruhi semuanya.

Masing masing silap di sini termasuk aku katanya. Kenapa punca semua ni berlaku. Sebab dia ke, sebab aku. Tergamam jugak la, masa tu nak marah kawan baik sendiri tak faham aku. Wait. Aku dengar jugak penjelasan dia.Aisya tanya aku,

“ what if since the beginning it is your fault. Kau sibuk dengan dunia kau. Kau buat loan tak bagitahu suami, kau nusyuz. Apa perasaan kau kalau kau di tempat suami kau? Kau beli itu ini walaupun dia dah berapa kali nasihat. Walaupun dia dah berapa kali mintak kau jangan terlalu hadap fon tu, jangan terlalu kejar bisnes or emas semua tu. Kau salah kan dia.

Tapi pernah ke nafkah wajib kau dia tak tunaikan? Makanan pakai rumah semua ada. Mungkin kau rasa semua tu tak salah, tapi dalam Islam tu salah. Membelakangkan suami walaupun kau nak beri duit pada mak ayah kau tu pun salah walaupun itu duit kau. Pergi belajar balik hukum agama.

Dia silap sebab cvrang. What about silap kau? Aku kenal suami kau aku kenal kau sejak university lagi. Aku tahu dia setia, dia suami dan ayah yang baik. Aku kenal korang sama sama kat university. Dia bukan kaki perempuan. Dia sabar selama ni dengan perangai kau.

Tapi sabar manusia tu pun ada limit. Kalau tak dihargai macam tu, mana tak buat perangai. Kau fikir kau sorang je perlu perhatian, nak kena faham kau.. what about him? Pernah tanya masalah dia? Pernah ajak dia balik sabah jenguk mak ayah? Sedangkan dia sepatutnya di sana sebagai anak lelaki di sana tempat dia. Tapi dia pindah dari penang ke KL hanya untuk kau dekat dengan keluarga kau.

Pernah kau hargai pengorbanan dia? Mungkin bukan kemewahan yang dia mampu berikan tapi dia dah tolong kau buat kerja rumah, tolong jaga anak, jaga kau dengan baik. Apa lagi yang kurang Fina? Kau yang tak pandai menilai.

Kau sibuk salahkan dia. Kalau dia tak hiraukan kau, what about you?? Ada kau hirau dia? I have seen you changed my friend. You only gone too far from their life, but from me too“

Waktu ni baru aku flashback balik semua silap aku. Ye, mostly silap aku. Punca dia aku. Suami aku tu aku kenal macam mana. Bukan kaki perempuan. Bukan pemalas. Rajin. Terdiam aku depan Aisya.

Malu pun ada. Aisya tambah lagi , yang ni aku paling tergamam. “ buat la istikarah. Minta la petunjuk. Fix your mistake. Mungkin yang berlaku ni adalah kifarah dosa dosa lalu kau abaikan suami kau.

Kau mungkin boleh ugut suami kau untuk kembali pada kau, tinggalkan perempuan tu.. gunakan anak kau untuk dapatkan kembali suami kau. But will it be the same? Kau hanya hidup dalam pura pura. Kau mungkin dapat suami kau balik, tapi sebenarnya sayang dan cinta suami kau dah terbahagi dua.

50 untuk kau, 50 untuk perempuan tu. Perempuan tu dah isi kekosongan hati dia sewaktu kau tiada. When you gone with your own world. Adil ke untuk perempuan tu move on sendiri. Skit. Sama skit seperti kau rasa sekarang.

Kau boleh cakap dia silap sebab melayan suami kau yang sunyi, but what if, dia melayan tu jugak adalah gerak hati dari Tuhan untuk takdirkan begini. Untuk dia balas message suami kau waktu dulu. Untuk jentik hati kau untuk berubah.

Masing masing silap di sini. Why not fix the mistake. Biarlah suami kau bertanggungjawab , dia dah heret dia ke hulu ke hilir dating, jangan sebab kau pentingkan diri, tak nak terima silap kau.

Kau ugut dia macam ni. Mana tahu, perempuan tu hanya mngsa keadaan masalah kalian. Nak ke kalau dia doa , suatu masa anak kau pulak rasa apa kau rasa. Kau ingat semua perempuan ni nak ke sayang suami orang. But why it happened, sometimes salah pihak ketiga yang buka ruang”

“Maafkan lah suami kau. He is a good husband. Unless memang suami kau tak guna, kaki betina. Nafkah langsung tak bagi. Berfoya foya. Tapi ni tak. Dia ada keluar rumah ke waktu weekend? Tak.

Kau yang selalu pergi sana sini aku tengok. Sibuk bisnes kononnya. Mohon petunjuk Allah. Andai lebih berat untuk bermadu, terimala. Anggap ni harga kau perlu bayar untuk silap lalu kau.

I think he can be a good husband walaupun berpoligami. Kau ugut macam ni pun kau tipu diri je Fina. Hati dia memang ada perempuan tu sampai la dia tua. Memori dia dan perempuan tu ada sampai la bila bila. Lagi kau ugut macam ni, kau ego sebenarnya. Kau pentingkan diri.

Kalau adik perempuan kau adalah perempuan tu. Apa kau rasa? Marah. Kecewa? Lagi kau ugut, kau memang akan menang sebab dia akan pilih kau demi anak – anak, but you will never win his heart anymore.

The broken glass is not easy to fix, walaupun kau boleh berubah 360 darjah jadi isteri yang baik, but it wont be the same. Perempuan tu ada di hati dia sampai bila bila. Seronok hidup macam tu? Dia hidup dengan kau sampai tu, tapi dalam hati dia tetap ada tempat istimewa untuk perempuan tu. Sebab perempuan tu la yang ada waktu dia sunyi.. “

So aku mohon petunjuk. Memang lebih berat kepada aku harus benarkan suami aku kahwin dengan dia. Susah aku terima, tapi lama lama aku nampak hikmah Dia. Betullah, tunding jari kat diri sendiri sebelum tunding jari kat orang lain.

Aku bersyukur dengan nasihat Aisya. Kalau ikut nafsu dan ikut perasaan pentingkan diri, aku mungkin hidup dengan penipuan. Suami aku milik aku, tapi bukan sepenuhnya hati dia aku miliki.

Betapa aku pentingkan diri sendiri. Sanggup ambik risiko nak pisahkan Sofia dengan ayah. Sanggup nak tengok sofia membesar tanpa ayah. Kalau suatu hari Sofia tanya kenapa mama daddy berpisah, aku cakap sebab daddy ada perempuan lain, Sofia mungkin membesar dengan perasaan benci pada ayah dia. Berapa banyak k3s anak hasil pencraian yang anak mereka rosak.

I dont want that to happen to Sofia and Safiyya. Cari daddy baru untuk sofia dan sadiyya? Kasih sayang ayah kandung tak sama macam ayah tiri. Kita semua silap. Kita dah dewasa. Perlu kah aku korbankan jiwa kecil itu hanya kerana pentingkan perasaan sendiri? Sedangkan masing masing punya silap, and aku yang punca sebenarnya sekalipun aku boleh menidakkan kebenaran tu, yang aku sebenarnya yang nusyuz.

Kalau aku tak ikut nasihat aisya untuk redha, untuk istikarah, mesti aku dah end up sama ada bercrai or aku still dapat suami aku, but Aku hidup dengan menipu diri sendiri. Suami aku bukan sepenuhnya lagi milik aku akan hatinya.

Aku boleh je block nombor perempuan tu, halang mereka dari berjumpa, delete gambar and message mereka, buat apa saja untuk buang perempuan tu dari hidup suami, tapi adil untuk suami dan perempuan tu? Silap aku , tapi mereka yang tanggung. Kalau cakap tu salah mereka, aku pun salah. Aku lagi salah. Pertemuan ni bila dua jiwa itu kosong dan ketandusan perhatian.

At least, aku tahu suami dan perempuan tu memang tak de niat lain melainkan berkongsi kasih. Kalau perempuan tu jahat, dah lama dia cari suami perempuan lain sebab aku tahu suami aku tak mampu dari segi kewangan. Tapi lepas aku gagahkan diri jugak jumpa perempuan tu, duduk berbincang,

( lepas aku dah tenang, lepas aku dah istikarah.. walaupun perit tapi hati aku lebih berat untuk merelakan suami aku kahwin dengan dia ), baru aku tahu yang dia tahu suami aku tak mampu. Tapi dia rela terima, yang penting suami aku boleh jaga dia dan bimbing dia. Dia ikhlas susah senang dengan suami aku. Aku baru tahu juga perempuan ni yang tolong bukakkan akaun tabung haji dan asb untuk sofia and safiyya.

See, kalau dia jahat dan suami aku pun jahat, buat apa dia sayang anak-anak aku, dah lama mereka berdua kahwin senyap senyap kat Thailand. Mungkin dengan kantoi message tu sebenarnya gerak geri Allah untuk permudahkan urusan mereka. Sampai bila nak biar suami aku dalam maksiat berhubungan dengan perempuan tu.

Nasib baik waktu aku tak bagi nafkah batin tu dalam tempoh dua tiga tahun tu suami aku masih sabar dan tak buat silap layan pelcur ke. KL ni nak layan pelcur senang je. Tapi tak, silap dia cari perempuan lain yang ada untuk dengar kesunyiaan dia dan terjatuh sayang pada dia. Aku pun turut berdosa sebab buat suami aku berdosa. Suami aku cvrang, mana tahu pernah ringan ringan ke dengan perempuan tu sebab tak dapat layanan dari aku, mana tahu sebab aku mereka dah pernah berzina ke..

So, secara tak langsung aku turut berdosa sebab aku, suami aku buat dosa zina. Sebab lelaki satu nafsu je, yang halal depan mata tak dapat,, memang susah nak avoid. Suami aku bukan kaki perempuan, tapi dia juga manusia biasa yang ada nafsu.

So lepas bincang, berat hati, tapi aku relakan. Sebab aku sendiri pun tak nak tipu diri aku, aku berubah macam mana sekalipun, still hati suami aku ada ruang khas untuk perempuan tu. Aku boleh kongkong suami, tapi aku tak boleh buang sayang dan memori dia dengan perempuan tu. Sebab perempuan baik. Aku boleh Nampak kebaikan dia untuk anak-anak aku.

Perempuan jahat dah fikir nak jauhkan aku dari keluarga, tapi dia beri kasih sayang yang aku tak beri sebagai ibu. Adil ke untuk dia?

Aku rasa aku dah beri yang terbaik untuk family aku, dah masak dah kemas rumah dah itu ini dah sabar dengan suami aku, but is it enough? Waktu aku sibuk dengan family aku, aku abaikan anak anak dan suami. Aku sibuk hadap fon, ada ke aku makan sama sama dengan family,, ada tapi jarang..

Family aku , kawan kawan tentang keputusan aku except Aisya. Ni la kawan yang berfikiran waras aku kira.
Alhamdulillah. Aku terima madu aku. Aku perbaiki diri. Dalami ilmu agama. Layan suami aku elok elok My children have two moms. Bila buntu istikarah lah.

Jangan ikut sangat nasihat orang. Serahkan lah pada Allah sekalipun jawapan istikarah kau bukan berpihak pada kau. Letak sepenuhnya kepercayaan pada Dia. Minta yang baik baik. My husband still a good husband to me and to her.

Poligami tu tak salah jangan menidakkan yang hukum, dan aku masih diberi peluang untuk perbaiki silap aku, silap suami dan nasib perempuan tu terbela. Maybe ada yang tak setuju. Well , it is up to you.

Kita jangan pentingkan diri. Itu sahaja kuncinya. Muhasabah diri sentiasa. Kadang kadang punca tu dari kita. Thank you. Again, istikarahlah bila buntu.. sekalipun perit, tapi letakkan lah sepenuh harapan tu pada Dia.

Ramai terkesan dgn perkongsian ini, apa reaksi warganet

Hana Zura, Petunjuk dari allah utk org yg sedar ksilapan sendiri alhamdulilah suami yg baik mendapt pas4ngan yg baik brtemu madu yg berjiwa solehah semoga surga allah temptkn kalian semua..dn menjadi keluarga yg bahgia hingga kejannah aamiin.

Wawa Hamid, Kesian suami bila si isteri buat camtu sekali. Keinginan suami perlu ditunaikan walaupun suami ada buat silap. Semoga perhubungan tt dan suami baik2 belaka slps ini.

Apa pula kata dan pendapat anda. Jangan lupa kongsikan di ruangan komen

Sumber IIUM

91 thoughts on “2 tahun suami teringin nak sentuh aku tp aku xbagi sebab suami tiada duit nak bg nafkah”

  1. I am just writing to make you understand what a incredible encounter our daughter encountered checking the blog. She came to find some issues, with the inclusion of what it’s like to have an awesome giving mood to have other people quite simply completely grasp some specialized issues. You actually exceeded our desires. Thanks for producing the effective, safe, informative and also unique tips on this topic to Julie.

  2. I have to voice my respect for your kind-heartedness in support of those people that require help with the content. Your real dedication to passing the message along became exceptionally insightful and have all the time encouraged people like me to attain their targets. Your personal insightful report means this much to me and especially to my fellow workers. Regards; from everyone of us.

  3. There are definitely a whole lot of particulars like that to take into consideration. That is a great level to bring up. I offer the ideas above as common inspiration however clearly there are questions like the one you bring up the place crucial thing shall be working in sincere good faith. I don?t know if best practices have emerged around things like that, however I am certain that your job is clearly recognized as a good game. Both boys and girls really feel the impression of just a second抯 pleasure, for the remainder of their lives.

  4. I must convey my admiration for your kind-heartedness in support of those people who absolutely need help on in this field. Your real dedication to getting the message all around ended up being surprisingly powerful and has all the time made others just like me to reach their objectives. The valuable advice implies much a person like me and especially to my office workers. Best wishes; from each one of us.

  5. Needed to write you that very little note just to say thank you the moment again with the wonderful solutions you have provided on this site. It is simply remarkably generous with people like you to allow unreservedly all that some people might have advertised for an e book to help make some bucks for themselves, and in particular since you could possibly have done it in case you desired. These ideas additionally acted like the great way to recognize that the rest have the identical fervor similar to my personal own to understand a little more related to this issue. I believe there are numerous more enjoyable opportunities ahead for individuals that see your website.

  6. I enjoy you because of all of the work on this website. Gloria takes pleasure in setting aside time for internet research and it is easy to understand why. My partner and i notice all relating to the compelling way you present very important thoughts via your website and in addition cause participation from other ones on this subject plus our favorite princess is really discovering a lot. Have fun with the rest of the new year. You are always carrying out a really great job.

  7. I happen to be writing to make you understand what a incredible experience my friend’s child undergone reading through your web page. She noticed lots of details, which include what it is like to have an amazing giving mood to have others completely know just exactly a number of advanced matters. You actually surpassed our own expectations. I appreciate you for delivering these useful, dependable, explanatory not to mention unique tips about that topic to Janet.

  8. I simply wanted to type a small comment in order to thank you for all of the splendid facts you are giving on this website. My prolonged internet search has finally been recognized with extremely good points to talk about with my neighbours. I ‘d assume that many of us website visitors are undeniably endowed to dwell in a fabulous website with many awesome professionals with beneficial hints. I feel somewhat fortunate to have come across the web page and look forward to plenty of more entertaining moments reading here. Thanks a lot once more for all the details.

  9. I am glad for writing to make you understand of the exceptional discovery my cousin’s daughter gained studying your web page. She realized many details, with the inclusion of what it’s like to have a wonderful teaching spirit to get the others without hassle learn about specified tricky issues. You really surpassed people’s expectations. Thank you for rendering these good, trusted, educational as well as cool thoughts on the topic to Jane.

  10. A powerful share, I just given this onto a colleague who was doing a bit evaluation on this. And he in fact bought me breakfast as a result of I discovered it for him.. smile. So let me reword that: Thnx for the deal with! However yeah Thnkx for spending the time to discuss this, I feel strongly about it and love studying more on this topic. If potential, as you turn into experience, would you mind updating your weblog with more particulars? It is extremely useful for me. Big thumb up for this weblog put up!

  11. I have to express thanks to this writer for rescuing me from such a condition. Just after checking through the search engines and seeing notions which were not powerful, I figured my life was well over. Being alive without the presence of approaches to the problems you’ve fixed by means of your good write-up is a critical case, and ones that could have badly damaged my career if I hadn’t noticed your web blog. Your good natural talent and kindness in dealing with all the details was important. I’m not sure what I would’ve done if I hadn’t encountered such a step like this. I can at this point relish my future. Thanks so much for this reliable and results-oriented guide. I won’t be reluctant to suggest your web blog to any person who will need tips on this subject matter.

  12. Thank you for your whole effort on this web page. Debby really loves working on investigations and it is easy to understand why. Most of us know all about the dynamic means you produce sensible information by means of your web site and boost response from other people on this topic plus my girl is really discovering a lot. Take advantage of the rest of the year. You are performing a dazzling job.

  13. Can I simply say what a relief to search out somebody who really knows what theyre speaking about on the internet. You undoubtedly know how one can deliver a problem to mild and make it important. Extra folks must read this and understand this side of the story. I cant consider youre not more widespread because you positively have the gift.

  14. An fascinating dialogue is price comment. I feel that it’s best to write more on this matter, it won’t be a taboo topic however generally people are not enough to speak on such topics. To the next. Cheers

  15. I was very happy to seek out this internet-site.I wanted to thanks on your time for this wonderful read!! I undoubtedly enjoying each little little bit of it and I have you bookmarked to check out new stuff you weblog post.

  16. I would like to show thanks to you just for bailing me out of this type of incident. Just after looking throughout the internet and getting notions which were not helpful, I believed my entire life was well over. Living without the answers to the difficulties you’ve sorted out by means of your good write-up is a critical case, and those that would have in a wrong way damaged my career if I had not encountered your blog. Your primary expertise and kindness in handling a lot of things was precious. I’m not sure what I would’ve done if I hadn’t encountered such a step like this. I am able to at this time relish my future. Thanks so much for this reliable and results-oriented guide. I won’t think twice to endorse your blog post to any individual who would need guide on this situation.

  17. This site is really a stroll-by means of for all the information you needed about this and didn抰 know who to ask. Glimpse right here, and also you抣l undoubtedly discover it.

  18. Youre so cool! I dont suppose Ive read anything like this before. So nice to search out somebody with some unique ideas on this subject. realy thank you for starting this up. this web site is one thing that’s needed on the internet, somebody with a bit of originality. useful job for bringing one thing new to the internet!

  19. This website online is known as a stroll-by means of for all the info you needed about this and didn抰 know who to ask. Glimpse here, and also you抣l definitely uncover it.

  20. Aw, this was a very nice post. In thought I want to put in writing like this moreover ?taking time and actual effort to make a very good article?but what can I say?I procrastinate alot and in no way appear to get something done.

  21. You made some decent points there. I appeared on the internet for the issue and located most people will go along with together with your website.

  22. I discovered your blog website on google and examine a number of of your early posts. Proceed to maintain up the very good operate. I simply additional up your RSS feed to my MSN News Reader. Looking for forward to reading more from you later on!?

  23. Whats up! I just want to give a huge thumbs up for the good information you’ve gotten right here on this post. I will probably be coming back to your weblog for more soon.

  24. The next time I learn a weblog, I hope that it doesnt disappoint me as a lot as this one. I imply, I know it was my choice to read, however I really thought youd have something interesting to say. All I hear is a bunch of whining about one thing that you can repair if you happen to werent too busy on the lookout for attention.

  25. Youre so cool! I dont suppose Ive learn anything like this before. So nice to find any person with some original ideas on this subject. realy thanks for starting this up. this web site is one thing that’s wanted on the web, someone with somewhat originality. useful job for bringing something new to the web!

  26. There are actually a lot of details like that to take into consideration. That could be a nice point to convey up. I provide the thoughts above as basic inspiration but clearly there are questions just like the one you deliver up where an important factor might be working in sincere good faith. I don?t know if best practices have emerged around things like that, however I’m positive that your job is clearly recognized as a good game. Both boys and girls feel the impression of only a moment抯 pleasure, for the rest of their lives.

  27. A formidable share, I simply given this onto a colleague who was doing slightly evaluation on this. And he in truth bought me breakfast as a result of I discovered it for him.. smile. So let me reword that: Thnx for the treat! But yeah Thnkx for spending the time to discuss this, I really feel strongly about it and love studying more on this topic. If possible, as you turn out to be expertise, would you mind updating your blog with extra particulars? It’s highly helpful for me. Huge thumb up for this blog post!

  28. There are some attention-grabbing cut-off dates in this article but I don抰 know if I see all of them middle to heart. There may be some validity however I’ll take hold opinion until I look into it further. Good article , thanks and we want extra! Added to FeedBurner as properly

  29. I found your weblog site on google and check a few of your early posts. Continue to keep up the excellent operate. I simply extra up your RSS feed to my MSN News Reader. In search of forward to reading extra from you in a while!?

  30. The following time I learn a blog, I hope that it doesnt disappoint me as a lot as this one. I mean, I know it was my choice to learn, but I really thought youd have something fascinating to say. All I hear is a bunch of whining about one thing that you could fix in the event you werent too busy on the lookout for attention.

  31. Pingback: mejaqq
  32. An fascinating dialogue is value comment. I feel that it is best to write more on this topic, it might not be a taboo subject but generally individuals are not sufficient to speak on such topics. To the next. Cheers

  33. Can I simply say what a aid to find someone who actually is aware of what theyre speaking about on the internet. You definitely know methods to convey an issue to gentle and make it important. Extra individuals need to read this and understand this facet of the story. I cant consider youre no more popular because you positively have the gift.

  34. This website online is mostly a stroll-via for the entire data you wished about this and didn抰 know who to ask. Glimpse here, and you抣l positively uncover it.

  35. I am usually to blogging and i really recognize your content. The article has actually peaks my interest. I’m going to bookmark your web site and keep checking for new information.

  36. You made some respectable factors there. I looked on the internet for the difficulty and found most individuals will go together with along with your website.

  37. There are certainly quite a lot of details like that to take into consideration. That is a nice point to convey up. I provide the ideas above as common inspiration but clearly there are questions like the one you convey up where an important factor will likely be working in trustworthy good faith. I don?t know if best practices have emerged around things like that, but I’m certain that your job is clearly identified as a good game. Each boys and girls feel the affect of just a second抯 pleasure, for the rest of their lives.

  38. There are some fascinating time limits in this article but I don抰 know if I see all of them heart to heart. There’s some validity however I will take hold opinion till I look into it further. Good article , thanks and we wish extra! Added to FeedBurner as effectively

  39. Oh my goodness! a tremendous article dude. Thank you Nonetheless I’m experiencing issue with ur rss . Don抰 know why Unable to subscribe to it. Is there anybody getting similar rss problem? Anyone who is aware of kindly respond. Thnkx

  40. I was very pleased to find this web-site.I wanted to thanks in your time for this excellent learn!! I undoubtedly having fun with each little little bit of it and I’ve you bookmarked to check out new stuff you blog post.

  41. Can I simply say what a aid to search out somebody who truly knows what theyre talking about on the internet. You definitely know the best way to deliver a difficulty to gentle and make it important. More individuals must read this and perceive this side of the story. I cant imagine youre no more fashionable because you undoubtedly have the gift.

  42. I抎 must verify with you here. Which isn’t something I usually do! I get pleasure from studying a post that can make people think. Also, thanks for permitting me to comment!

  43. I discovered your blog website on google and verify a few of your early posts. Proceed to maintain up the superb operate. I just extra up your RSS feed to my MSN News Reader. Seeking forward to reading more from you later on!?

  44. This web page is mostly a stroll-via for all the info you wanted about this and didn抰 know who to ask. Glimpse right here, and also you抣l positively discover it.

  45. There are some attention-grabbing deadlines on this article but I don抰 know if I see all of them middle to heart. There is some validity however I’ll take hold opinion till I look into it further. Good article , thanks and we wish more! Added to FeedBurner as nicely

  46. I抎 must test with you here. Which is not one thing I usually do! I take pleasure in reading a publish that may make folks think. Additionally, thanks for allowing me to comment!

  47. I simply had to thank you very much once more. I do not know the things that I might have worked on in the absence of those tips and hints shared by you over such industry. It was before a intimidating circumstance in my opinion, however , spending time with the skilled form you managed the issue made me to weep with happiness. I will be happier for the advice and then believe you find out what an amazing job that you are undertaking teaching people today using your blog. Most probably you’ve never encountered all of us.

  48. Good post. I study something more challenging on completely different blogs everyday. It can always be stimulating to read content from other writers and apply a bit of one thing from their store. I抎 desire to make use of some with the content material on my weblog whether or not you don抰 mind. Natually I抣l give you a hyperlink in your net blog. Thanks for sharing.

  49. Can I simply say what a aid to find somebody who actually is aware of what theyre talking about on the internet. You definitely know how one can convey an issue to mild and make it important. Extra people have to read this and understand this side of the story. I cant believe youre not more standard because you definitely have the gift.

  50. There are some attention-grabbing points in time on this article however I don抰 know if I see all of them center to heart. There is some validity but I’ll take maintain opinion till I look into it further. Good article , thanks and we wish more! Added to FeedBurner as effectively

  51. I must show my appreciation to you for bailing me out of this type of incident. Because of checking throughout the online world and obtaining solutions that were not powerful, I figured my entire life was well over. Living without the presence of answers to the issues you’ve fixed by means of the guide is a critical case, and the kind that might have in a wrong way affected my career if I had not discovered your blog post. Your personal competence and kindness in controlling all the pieces was helpful. I am not sure what I would’ve done if I had not discovered such a stuff like this. It’s possible to at this point look forward to my future. Thanks for your time so much for the reliable and results-oriented guide. I won’t think twice to refer your site to any person who should receive care about this topic.

  52. I don’t even know the way I finished up right here, but
    I assumed this publish was great. I don’t recognise who you might be however certainly you’re going
    to a well-known blogger if you are not already.
    Cheers!

  53. What’s Taking place i am new to this, I stumbled upon this I’ve discovered It positively useful and it has aided me out loads.

    I am hoping to give a contribution & aid different customers like its aided me.
    Good job.

  54. Thank you, I’ve just been searching for info approximately this subject for a long time
    and yours is the greatest I have came upon till now.
    However, what about the conclusion? Are you sure in regards to
    the supply?

  55. hello there and thank you for your information – I have certainly picked up anything new from right here.
    I did however expertise a few technical points using
    this website, since I experienced to reload the site a lot of times previous to I could get it to load properly.
    I had been wondering if your web hosting is OK?
    Not that I’m complaining, but slow loading instances times will often affect your placement in google and could damage your quality
    score if advertising and marketing with Adwords. Anyway I am adding
    this RSS to my e-mail and could look out for a lot
    more of your respective interesting content. Make sure you update this again very soon.

  56. Just desire to say your article is as surprising.

    The clarity to your submit is simply spectacular and i can suppose you’re
    a professional on this subject. Well with your permission allow me to grasp your feed to stay up to date with drawing close post.
    Thanks 1,000,000 and please carry on the enjoyable work.

  57. Hi it’s me, I am also visiting this site regularly, this website is genuinely good and the users are actually sharing nice thoughts.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *